Nem világos, hogy a közvetlenül vagy közvetve Moammer Kadhafi, családja és bizalmasai vagyonának befagyasztása a birtokukban lévő részvényekre is vonatkozik-e - írta hétfőn a Corriere della Sera. A napilap az ENSZ-szankciók következményeit találgatta azokra az olasz cégekre, amelyekben Líbia tulajdonrésszel rendelkezik, és amelyek "a tőzsdén már eddig is megfizettek a Tripolival való összeölelkezésért".

A legnagyobb részvénycsomagot, több, mint 7 százalékot Líbia az UniCredit bankban birtokolja. A Fiat labdarúgó-csapataként ismert torinói Juventusban hét százalékkal bír, a hadiipari, légi- és űrtechnológiai Finmeccanicának két százalékban tulajdonosa, és a líbiai kutakat is működtető ENI kőolajholdingnak is közel két százalékát szerezte meg.

Sajtóértesülések szerint az UniCredit milánói székházban felmerült a líbiai részvénycsomag öt százalékra való korlátozása, de nem világos, hogy milyen módon. Líbia tavaly vált az UniCredit első számú egyedi részvényesévé: 2,07 százalék a Lybian Investment Authority állami befektetési alapé, 4,99 százalék pedig a líbiai jegybanké. A utóbbi elnöke, Farhad Omar Bengdara, az UniCredit igazgató-tanácsának is tagja, neki azonban már egy hete nyoma veszett.

"Aggódom" - ismerte el az UniCredit igazgató-tanácsának elnöke, Dieter Rampl.

A Corriere della Sera úgy tudja, hogy az érintett olasz cégek líbiai érdekeltségeik védelméről is egyeztetnek a római kormánnyal.

Az Il Sole 24 Ore című gazdasági napilap 8 milliárd euróra becsülte Olaszország potenciális észak-afrikai export veszteségét.