A BP Plc keresi a módját annak, hogy kivásárolja orosz milliárdosokból álló partnereit a TNK-BP vállalatból, Oroszország harmadik legnagyobb olajcégéből - tudta meg az ügyhöz közel álló forrásból a Bloomberg. A BP ezzel akarja elhárítani az akadályt a közte és az OAO Rosznyefty között januárban kötött megállapodás elől, amely szerint közösen tárnák fel és termelnék ki az északi-sarkkörön túli orosz lelőhelyek olajkincsét.

A TNK-BP orosz tulajdonosai megtámadták ezt a megállapodást, mondván: a brit olajmultinak Oroszországban csak a TNK-n keresztül van joga tevékenykedni. A TNK-BP-n 50-50 százalékban osztoznak. A bíróság a mágnásoknak adott igazat, ami lépéskényszerbe hozta a BP-t, ugyanis a Rossznyefttyel kötött előzetes megállapodása - a melyben öt százalékot adna saját tulajdonából az orosz fél 9,5 százalékos részesedéséért cserébe -, ma lejár.

A kivásárlás ára nem ismert: a múlt hónapban a TNK-ban az orosz üzletembereket képviselő AAR-csoport visszautasította a BP 27 milliárd dolláros ajánlatát. A Wall Street Journal értesülése szerint most 30 milliárdot kínál az olajmulti. A BP-Rosznyefty szövetséget üdvözölné az orosz kormány, amely ugyanakkor azt sem szeretné, ha a TNK-BP orosz tulajdonosainak érdekei sérülnének.