Az a pénzintézet finanszírozta a szocsi olimpiarendezést és ad pénzt Paks 2-re is - írja a lap.

A Bloomberg értesülései szerint a bank gigantikus, a korábban becsültnél sokkal nagyobb, 20 milliárd dolláros mentőcsomagra szorul, pedig Putyin tavaly már hatmilliárd dollárt pumpált át bele egy állami befektetési alapból. a Vnyesekonombank gyakorlatilag már nem nyújt új hiteleket és legtöbb létező projektje finanszírozását is leállította.

A Vnyesekonombank problémái nem újkeletűek és nem függetlenek az orosz gazdaság általános problémáitól. A csökkenő olajár elvágta a bankot az olcsó költségvetési forrásoktól, a nyugati szankciók pedig a nemzetközi pénzpiacoktól. Emellett a bank súlyos veszteségeket kellett leírjon rejtélyes ukrajnai befektetésein is: a 2000-es években nyolcmilliárd dollár értékben vásárolták be magukat kelet-ukrajnai vasipari cégekbe.

Ezeket a befektetéseket a Bloomberg tudomása szerint még feltárnia se sikerült a bank februárban kinevezett új vezetésének. Az biztos, hogy több üzem is súlyos károkat szenvedett a háborúban, de a pontos veszteségeket még nem írta le a bank, nemhogy vevőt talált volna rájuk.