A gázválságban főszerepet kapott RoszUkrEnergo 45 százalékos tulajdonosa, a Nadra Bank többségi tulajdonát is felvásárolni szándékozó Dimirtij Firtas ukrán mogul aggódik a befektetéséért, ezért találkozót beszélt meg Viktor Juscsenkó ukrán államfővel és az ukrán jegybank elnökével, melynek tárgya a Nadrának nyújtandó állami segítség lenne - adta hírül a Bloomberg.

A Nadra Bankot tavaly év végén a hetedik legnagyobb pénzintézetként jegyezték Ukrajnában, betéteseinek számát 4 millióra, teljes eszközállományát pedig 3,2 milliárd dollárra becsülték. A bank válságos helyzetét az is jelezte, hogy a Moody's januárban finanszírozási nehézségekre hivatkozva lerontotta a bank minősítését, a korábbi B1-es szintről B2-re, öt szinttel a befektetésre alkalmasnak ítélt szint alá.

Firtas korábban megállapodott a kijevi székhelyű Nadra 86,7 százalékos tulajdonrészének megvételéről - adta hírül még tavaly novemberében az Ekonomicseszkije Izvesztyja. A 600 millió dollárra becsült tulajdonhányad megszerzésének egyik alapfeltétele volt, hogy az új tulajdonosok garanciát vállaljanak a pénzintézet 400 millió dolláros tartozásának kiegyenlítésére is.

A Nadrának az Unian ukrán hírügynökség szerint még tavaly novemberében kellett volna törlesztenie egy 130 millió dolláros alapösszegű szindikátusi hitelt, amelyet a BayernLB és a Fortis bocsátott a rendelkezésére, valamint egy 100 millió dollár értékű kötvénycsomagja is ekkorra érett meg a fizetésre, melyet a Dresdner Kleinwort és az UBS közreműködésével bocsátott ki.

A Nadra részére ugyan októberben 1,5 milliárd hrivnyát (257 millió dollár) bocsátott az ukrán jegybank, hogy ebből fedezze a szindikátusi hitel visszafizetését, ám az ukrán miniszterelnök vádjai szerint a pénzintézet ezt az összeget, és a jegybanktól a piaci árfolyam alatt megvásárolt további több mint 650 millió dollárt devizaspekulációkra fordította.

Julija Timosenkó szerint az ukrán valuta tavaly év végi összeomlásában a Nadra spekulációja is nagy szerepet játszott. A miniszterelnök asszony nehezményezte, hogy a központi bank csődbe jutott pénzintézeteknek juttat a frissen nyomott pénzből, akik azt a hrivnya és így az ukrán gazdaság gyengítésére használnak fel.

Dimitrij Firtas az államfővel való találkozástól egy számára kedvező megállapodást vár, amely révén a Nadra bankot ideiglenes állami felügyelet alá vonnák, hogy tőkehátterét rendezzék. Firtas szerint azért is szükség van a jegybank és az állam által kijelölt ideiglenes bankvezetésre, valamint az ezzel járó kormányzati garanciára, hogy megakadályozzák a betétesek tömeges rohamát a pénzintézet ellen.

Az ukrán nagybefektető szerint amennyiben a Nadra összeomlik, az egész ukrán bankrendszer is összeomolhat. Az emberek egyszerűen kiveszik a megtakarításaikat a pénzintézetekből, és a matracukba rejtik majd - vélekedett Fitras. Kérdés, hogy amennyiben Timosenko megtorpedózza Juscsenko-barát ukrán mogul terveit, annak tényleg végzetes hatásai lesznek-e a szomszédos ország pénzügyi rendszerére, ezzel pedig az OTP ukrán érdekeltségeire is.