Bajban van az American Express?

Sajtóértesülések szerint az American Express is állami segítségért kiált.
NAPI Online, 2008. november 12. szerda, 11:13
Fotó:

Az American Express, az Egyesült Államok negyedik legnagyobb hitelkártya-kibocsátója 3,5 milliárd dolláros állami segítségért folyamodhat - állítja a Wall Street Journal, a vállalat vezetéséhez közelálló forrásokat idézve.

Azt nem tudni, hogy a döntés a Fed hétfői beleegyezése előtt vagy után született-e, mely alapján lehetővé válik, hogy a cég bankká alakuljon. Az American Express mindezidáig nem erősítette meg a híreket, és az sem világos, pontosan hogyan használná fel az állami segítséget.

Az American Express ügyfelei sorra kerülnek fizetésképtelen helyzetbe, hiszen a vállalat még akkor is növelte hitelkihelyezését, mikor már javában tombolt a jelzálogpiaci válság. Tetézi a bajt, hogy a vállalat fő finanszírozási forrásai is egyre drágábbá váltak a kötvénypiacok befagyásával.

A vállalat bankká alakulva 2012 júniusáig saját maga is bocsáthat ki kötvényeket állami jótállás mellett, valamint részesülhet a 700 milliárdos állami mentőcsomagból is. Ezen felül egyszerűbb lesz más bankokat felvásárolnia, hogy betétállományát felduzzassza.

Az American Express vagyona jelenleg 127 milliárd dollár, már van két leányvállalata, melyik egyenként mintegy 25 milliárdos vagyon felett rendelkezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK