Bajok lehetnek az amerikai bankrendszerben

Ideiglenesen megtiltotta egyes bankoknak részvényeik visszavásárlását az amerikai jegybank. Elemzők szerint a Fed kivár, hogy mekkora károkat okoz a pénzintézetek mérlegében a koronavírus.
Rácz Gergő, 2020. június 28. vasárnap, 20:56
Fotó: Getty Images

Felemás megítélésű eredményeket hoztak a Federal Reserve banki stressztesztjei. A jelentést nagy figyelem kísérte, hiszen első alkalommal szolgált alapvető információkkal arról, hogy érinti a nagy amerikai pénzintézetek tőkéjét a járvány, és milyen stratégiát követ a központi bank - írja a Világgazdaság.

Mivel a szektor a gazdaság minden szegmensét pénzeli, a Fed és az amerikai kormányzat ösztönző intézkedései ellenére a gazdasági szereplők nyugtalanul figyelik a rossz hitelek felhalmozódásáról szóló híreket.

A félelmeket tükrözte, hogy a banki papírok erősen alulteljesítették az amerikai részvények átlagos erősödését március óta.

A Fed azt a következtetést vonta le a stressztesztekből, hogy a bankszektor alapvetően jól állja a válságot, a legrosszabb esetben azonban - ha a munkanélküliség tartósan magas marad - a veszteségek alaposan megtépázhatják a stabil működést szavatoló banki tőkét.

HOZZÁSZÓLÁSOK