Balesetben meghalt a milliárdos

Kajakbalesetben, kihűlés következtében Chilében életét vesztette Douglas Tompkins amerikai milliomos, az Esprit divatárucég és a The North Face sportszermárka társalapítója, szenvedélyes természetvédő, aki sok ezer hektárnyi patagóniai területet vásárolt fel, hogy megőrizze azok érintetlenségét.
Inforádió, MTI, 2015. december 10. csütörtök, 08:27
Fotó: Reuters

A 72 éves Tompkins öt másik társával kajakozott kedden a patagóniai General Carrera tavon, amikor csónakját egy erős széllökés keltette hullámok felborították. Mire kimentették a jeges vízből, testhőmérséklete 19 fokra süllyedt, és hiába szállították kórházba helikopterrel, életét már nem tudták megmenteni.

Douglas Tompkins egy társával 1964-ben alapította a The North Face céget, amely szabadtéri sportoláshoz szükséges ruházati cikkeket és kellékeket árusít. Négy évvel később segített feleségének megalapítani a később világhírűvé vált Esprit divatmárkát.

Tulajdoni hányadainak eladása után, 1990-ben Chilében telepedett le, ahol természetvédelmi és emberbaráti tevékenységnek szentelte magát. A gyéren lakott Patagóniában hatalmas területeket vásárolt fel, amelyeken nemzeti parkokat létesített, köztük a legismertebbet, a 290 ezer hektáros Pumalínt, amely erdőket, tavakat és fjordokat foglal magába az Andoktól a Csendes-óceán partjáig.

HOZZÁSZÓLÁSOK