Az északi-tengeri Brent könnyűolaj augusztusi szállításra hordónként (159 liter) 50,14 dollárba került hétfő délben, 40 centtel, 0,79 százalékkal csökkent az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára júliusi szállításra hordónként 53 centtel, 1,08 százalékkal 48,54 dollárra esett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék ára a múlt csütörtökön még idei csúcsán járt: a Brent 52,86 dolláron tavaly októberi, a WTI pedig 51,67 dolláron tavaly július közepi szintjére erősödött vissza a piac vártnál gyorsabb kiegyensúlyozódásának köszönhetően.

A befektetők kockázatvállalási hajlandóságának csökkenése és a dollár árfolyamának emelkedése azonban lejtőre küldte az olajárakat. A dollárindex, amely az amerikai fizetőeszköz euróval, japán jennel, kanadai dollárral, brit fonttal, svéd koronával és svájci frankkal szembeni erejét tükrözi, a múlt héten megütött júniusi mélypontjáról 1,2 százalékkal növekedett az esetleges amerikai kamatemeléstől, az ázsiai gazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmaktól és a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról döntő népszavazás bizonytalan kimenetelétől vezérelve.

A brit font árfolyama nyolcheti mélypontra jutott a dollárral szemben, a jenhez képest pedig hároméves mélységbe süllyedt. A piaci bizonytalanságok idején menedékeszköznek tekintett jen az euróhoz képest is hároméves, a dollárhoz viszonyítva pedig másfél éves csúcsra erősödött hétfőn.

Sokan aggódnak amiatt, hogy az ipari túlkapacitásokkal és az adósságállomány szakadatlan emelkedésével küzdő Kínában akadozik a gazdasági növekedés. A brit uniós tagság megszűnésének beláthatatlan gazdasági következményei lehetnek, az emiatti félelmek erős eladási hullámot indítottak el az európai és ázsiai tőzsdéken is. A vezető európai tőzsdemutatók közül a londoni FTSE-100 index 0,75 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,34 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,46 százalékos veszteségben állt kora délután.

Az Európai Központi Bank hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az olajárak közel két éve tartó csökkenése a korábban gondoltnál kevésbé támogatja a globális növekedést, sőt az összhatása akár negatív is lehet. Az olaj hordónkénti ára 110 dollár körül volt 2014 nyarán, és az idei év elején jóval 30 dollár alatt ütötte meg mélypontját. Sokan azt gondolták, hogy az olajárak csökkenésének köszönhetően felszabaduló jövedelmeket a háztartások és a vállalatok fogyasztásra költik el. A pozitív hatások azonban a vártnál jóval korlátozottabbaknak bizonyultak, míg a nettó olajexportőr országok esetében súlyosabbak voltak a hatások, főleg az energiaipari vállalatok befektetéseinek erős visszafogása miatt, amelyek átterjedtek más feltörekvő gazdaságokra.