Banális véletlenek okozták a hatalmas katasztrófát

Hátborzongatóan banális apróságokon múlt a Lehman Brothers csődje, amely kirobbantotta 2008-as tőzsdekrachot. A legújabb hírek szerint a Fed egyik e-mailje nem érte el a cég vezetését, ha a levelet megkapják, elkerülhető lett volna a csőd.
Lovas-Romváry András, 2010. szeptember 2. csütörtök, 16:13
Fotó:

Dick Fuld, a Lehman Brothers egyik egykori vezetője a kongresszus Pénzügyi Válságot Vizsgáló Bizottsága előtti meghallgatásán azt mondta, cége szeptember 15-én azért folyamodott csődvédelemért, mert nem vonták be az egy nappal korábban a Fed által meghirdetett akcióba, amely során több befektetési bank számára is hozzáférhetővé tettek egy hitelcsatornát, amelyen keresztül többlet likviditáshoz juttatták a fedezethiánnyal küszködő cégeket.

Tom Baxter, a New York-i Fed egyik kormányzója korábban azt mondta a bizottság előtt, a Lehmanra is kiterjesztették az akciót, s erről szeptember 15-én tájékoztatták is a befektetési bank vezetését. Fuld erre azt válaszolta: kösz a levélért, de mi addigra már csődbe mentünk - írja a Wall Street Journal.

Erre Baxter később módosította vallomását, hogy úgy emlékszik, már a csőd előtt egy nappal tájékoztatták a Lehman vezetését a rendkívüli lehetőségről, amellyel elkerülhették volna a csődöt. Mint mondta, a Lehman jogi vezetőjének küldték el az e-mailt, s a tájékoztatást azért foglalták írásba, hogy biztosan célba érjen, mivel azon a hétvégén rengeteg szóbeli tárgyalás zajlott a Fed és a piaci szereplők között. Mint Fuld elmondta, hozzá nem érkezett meg a levél. A bizottság honlapján közzétette a levelet, amelyen valóban nem látszik semmilyen megerősítés a Lehman részéről, megkapták azt.

Nehéz eldönteni, hogy kinek van igaza a történetben, a Lehman-csőddel kapcsolatban azonban nem ez az első eset, hogy kiderül, banális véletlenen múlt a befektetési bank sorsa. A legendás befektető, Warren Buffett által vezetett Berkshire Hathaway vezetői egy évvel ezelőtt hozták nyilvánosságra a történetet, amely szerint Buffett mobiltelefonján is múlt a válság.

A Barclays bankház vezetői ugyanis ajánlatot készültek tenni a bajba került Lehmanra, s ehhez Buffett segítségét kérték. Buffett ekkor további részleteket kért a tervezett üzlettel kapcsolatban, s ezek tisztázása miatt a Barclays vezetői visszahívták a gurut. Ő azonban nem vette fel a mobilját, így a hangpostáján hagytak üzenetet. Buffett azonban nem tudja kezelni telefonján a hangposta funkciót, így az üzenet soha nem ért célba.

Csak hónapokkal később tudta meg, hogy visszahívták, amikor lánya felhívta figyelmét a telefonja kijelzőjén villogó kis levélre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.02 22:10

Rendben elfogadom, ellenben hogy most bear vagy bull market van az nagy kérdés.
Szept 6 után az alapkezelők visszasétálnak az USA ban az irodába és rengeteg olcsó pénzt kell elkölteniük, a novemberi választások pedig szerintem garantálják a jó adatokat, az Usa gazdasága pedig nő mégha gyatrán is , de mégiscsak nő nem csökken ... szóval ebből nekem nem jön le egy pánikos tözsdekrach mostanában...

a Buffetes rész elég jó, az öreg nem ért a kütyükhöz, viszont vesz egy vasutat ami minden "gyerek" álma
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

loand, 2010.09.02 19:01

Dear megalodon!

Ezzel én is tisztában vagyok. Persze nem ez okozta a válságot, hanem a hitelbuborék, mint ahogy 29 utáni időszakot sem a krach okozta, hanem a lufi okozta a krachot. A sztori mindenesetre érdekes. És minden bear marketnek vannak pánikszakaszai. A mostaninak is lesznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.02 18:10

Kedves András,

Dow jones

2007.oktober 14.000
2008.Aug 11.000
2009 márc 7.000

Szóval 2007 októbere és a "krach " között a kedves amatör tözsdézők már elbuktak vagy 3000 dollárt és vagy 10 hónapig gondolkoztak azon, hogy most mi van mire hirtelen egyszerre rájött mindenki, hogy krach van és így a következő 7 hónapban még további 4000 dolcsit buktak mire lefelezte a kedves delikvens a vagyonát. Valami rejtélyes oknál fogva ezt a krachot ugy a közepe táján vették észre , hiszen már javában minden esett mire valaki megirta, hogy a lehman így a lehman úgy stb....2007 végétől az aki látott már eső trendet az shortban ücsörgött !!!
persze ettől még érdekes a mi lett volna ha Hitlert fejen találja egy meteorit stilusú elmélkedés...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html