Az egyesült államokbeli Chiquita élelmiszer-ipari csoport egyesül a trópusi termékek importjával és elosztásával foglalkozó ír Fyffesszel létrehozva a világ legnagyobb banánvállalatát - jelentette az iristimes.com hírportál. A társaság éves árbevétele 4,6 milliárd dollár lesz. Az ügylet részvénycserével jön létre, amelynek eredményeként az amerikai cég részvényesei az új vállalat 50,7 százalékát birtokolják majd.

Az új társaságot ChiquitaFyffes néven jegyzik be. Részvényei forogni fognak a New York-i tőzsdén, székhelye azonban a kedvező adózási feltételeket kínáló Írországban lesz. A társaság 70 országban fog tevékenykedni, alkalmazottainak száma nagyjából 32 ezer a világ számos országában. A banán mellett jelentős szerepet játszik majd a csomagolt zöldségek, a dinnye és az ananász értékesítésében.

A Chiquita vezére lesz a ChiquitaFyffes elnöke, míg a Fyffes első embere kapja a közös cég vezérigazgatói posztját. Mindkét vezető az ilyenkor szokásos lelkes nyilatkozatokkal tálalja az egyesülést. Az egyikük azt emelte ki, hogy az új vállalkozás a korábbinál szélesebb kínálatot nyújt majd a vásárlóknak és át tudja venni az elődcégek legjobb gyakorlatait. Másikuk arra hívta fel a figyelmet, hogy az előd vállalatok földrajzilag kölcsönösen kiegészítik egymás piacát. A társaságok összefonását 2014 végére akarják lezárni.