BaFin: át kell alakítani a német bankokat

Az új kihívások kezeléséhez a bankoknak nem lesz elég megszabadulniuk a túlsúlytól, szerkezetátalakításra is szükségük lesz a német szövetségi pénzügyi felügyelet, a BaFin elnöke szerint - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. október 17. csütörtök, 12:59
Fotó: Shutterstock

Felix Hufeld, a BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) elnöke a WirtschaftsWoche lapnak adott interjúban hangsúlyozta, hogy a bankok általában túl bonyolult üzleti modellt alkalmaznak, ezért át kell vizsgálniuk, hogy mely tevékenységeik és szolgáltatásaik nyereségesek kellő mértékben. "Megvan rá az elegendő mozgástér a cash-flow veszélyeztetése nélkül is" - mondta.

A BaFin alapjában véve nem ellenzi nagy pénzintézetek egybekelését akár még határokon átívelő módon sem - mondta, hozzátéve, hogy az ilyen nagyságrendű ügyletek kockázatait azonban gyakran alábecsülik a felek. Nem is volt összeolvadásra példa német bankok részvételével az elmúlt években - mutatott rá.

Meghiúsultak például a Deutsche Bank és a Commerzbank között is az egyesülési tárgyalások. A Deutsche Bank azóta bejelentette, hogy működése átszervezésének keretében 18 ezer munkahelyet számol fel. A Commerzbank is fiókjainak egyötödét készül bezárni több ezres elbocsátás keretében.

HOZZÁSZÓLÁSOK