Győztek a svájcifrank-hitelesek a bankokkal szemben Horvátországban

Véget ért a devizahiteles perek többsége Horvátországban. Hét bank közül hat eláll attól, hogy tovább perelje az államot a devizahitelek átváltásával kapcsolatos veszteségeik miatt.
Herman Bernadett, 2021. február 4. csütörtök, 12:50
Fotó: Reuters

A horvát alkotmánybíróság elutasította hét horvátországi bank keresetét a svájci frank alapú jelzáloghitelek ügyében, és helyben hagyta a legfelsőbb bíróság döntését, miszerint a pénzintézetek tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot, és egyoldalúan megváltoztatták a kamatokat, aminek következtében megnőtt a hitelfelvevők törlesztőrészlete - írja az Euronews.

A horvát frankhitelesek még 2012-ben indítottak csoportos keresetet a bankok ellen. Képviselőjük (Franak Egyesület) szerint "akik már átváltották hiteleiket, azoknak még várniuk kell az uniós bíróság döntésére. Viszont az a 70 ezer ember, aki nem váltotta át hitelét, és már törlesztette, az visszaperelheti a kölcsöne 50-80 százalékát."

A Horvát Bankszövetség igazgatója úgy véli, "az alkotmánybíróság döntése több ponton sérti a bankok alkotmányos jogait, és még vizsgálják a rendelkezésükre álló egyéb jogi eszközöket."

Az OTP is eláll a pertől

A horvát pénzügyminiszter szerint a hét bank közül hattal megállapodtak, hogy elállnak a nemzetközi választott bíróságon kezdeményezett eljárásoktól. A bankok között ott van az OTP is, amely tavaly ősszel perelte be Horvátországot a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) ezügyben. Most az OTP is eláll a pertől. Az Addiko Bankkal és a Splitksa Banka volt tulajdonosával, a Societe Generallal viszont még folynak a tárgyalások.

A frankhitelesek érdekvédelmi szervezete a fogyasztók egyesületével közösen még 2011-ben emelt kollektív vádat a Zagrebacka Banka, a Privredna Banka, az Erste Group Bank AG, a Raiffeisen Bank International AG, az Addiko Banka, az OTP Horvátország, a Splitska Banka (jelenleg az OTP tulajdona) és Sberbank ellen, amiért 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket az ilyen devizahitelek magas kockázatáról - írta a Mandiner.

Egy évvel később megszületett az első ítélet a zágrábi kereskedelmi bíróságon a svájci frank alapú jelzáloghitelt semmissé nyilvánításáról, amelyet számos per követett, több kimenetellel, a bíróságok több szintjén. A pénzintézetek a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb kereskedelmi bíróság 2019-es ítélete ellen adtak be keresetet az alkotmánybíróságon, amelyet most elutasított a taláros testület.

A frankhitelesek érdekvédelmi szervezete szerdai közleménye szerint a mostani döntéssel véget ért a tíz éve tartó jogi harc. Minden svájci frank alapú hitelesnek megkérdőjelezhetetlen jogalapja van most ahhoz, hogy magánúton kártérítésért perelje a bankokat tisztességtelen üzleti tevékenységük miatt.

A bankok azon veszteségeik miatt fordultak a bíróságokhoz, amelyeket a horvát jogi szabályozások okoztak, és amelyek 2015-ben kötelezően előírták, hogy a svájci frankban, vagy svájci frank alapon felvett lakossági hitelek adósainak kérelmére a horvát bankok kötelesek az adott lakossági hitelek devizanemét euróra vagy euró alapúra átváltani a folyósításkori árfolyamon és kamatozással.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dezsogazdag@gmail.com, 2021.02.05 11:48

Még annyit ,hogy Magyar Svájci Frank hitelesek ,ne adják fel ,és tovább folytassák a harcot a bankokkal ,mindaddig még nem nyernek a csaló bankokkal szemben !!!Harcoljanak tovább az utolsó ,utolsó lehetőségig ,mert a Magyar bíróságok sem ítélkezhetnek ebben az ügyben másképp ,mit Horváországban .Azaz igazságos ,és minden más hamis igazságtalan ,csalás !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dezsogazdag@gmail.com, 2021.02.05 11:42

A Magyar bíróságok ,Bankok ,Kormány miért nem úgy ítéli meg a Svjci Frankos hitelesek ügyét mint Horvátországban ???Ha úgy is ítélné meg akkor is mi lenne azokkal akik elvesztették ingatlanaikat közben mivel a soszorosan megemelt hitelt nem tudták kifizetni miközben a bankok degeszre gazdagodtak ebből meg .Ez egy előre kitervezett csalás vólt ,mivel soha sem volt jelen a Frank .Csupán a számítás aszerint történt .Ezt egy jogi végzettséggel nem rendelkező embver is tudja ,határozottan ,hogy ez az ügy a bankok részéről egy előre kitervezett csalási módszer volt..AMIVEL SOK-SOK MILIÁRDOT CSALTAK KI AZ EMBERK ZSEBÉBŐL ,ÉS TETTEK SOKAKAT HAJLÉKTALANNÁ ,ÉS ÖNGYILKOSSÁ .EHHEZ MÉG A KORMÁNY SEM TETT MEG MEGFELELŐ INTÉZKEDÉSEKET .!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix16, 2021.02.05 09:07

@europeer:
Az újraelosztás rendszere a 80-as években megbomlott.
Legelőször ezt kéne visszaállítani.
Most is megy a duma, hogy nem lesz pénz még nyugdíjra se! Nem ám ha nem akarják! A hatékonyság növekedése bőven elég lenne a mostaninál 2-3x magasabb nyugdíja is csak el kéne venni a hipergyorsan gazdagodó faxoktól!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2021.02.05 08:33

@I.N.R.I.: Igen, ebben egyet értünk de ettől még a focis-szotyis körül elég narancsosan történnek a dolgok. De mondhatnám matolcsi bukottbankos rokonát is :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.02.04 19:41

@narancsragacs:
AKI DEVIZAALAPÚ FORINTHITELT VETT ANNO AZ KAPZSI, BUTA, RÖVIDLÁTÓ VOLT.
MIND MEGÉRDEMELTE!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html