Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A svájci UBS azt tanácsolta a tehetős egyesült államokbeli ügyfelekkel foglalkozó volt privátbanki csapata számára, hogy ne utazzanak az USA-ba - jelentette a Financial Times. A több mint 50 szakember közül sokan már nem a UBS-nél dolgoznak, miután a bank novemberben úgy határozott, hogy lehúzza a rolót az USA-beli ügyfeleknek határon átnyúló privátbanki szolgáltatást nyújtó részlegénél.

A svájci bankcsoport - amely nem mellesleg ügyvédi segítséget helyezett készenlétbe - azután kezdte óvni az amerikai utazástól a bankárokat, hogy a részleg egyik volt vezetőjét, Bradley Birkenfeldet azzal vádolták meg az egyesült államokbeli hatóságok, hogy klienseinek adóelkerülésben segédkezett. Bár a hatóságok és Birkenfeld jogi képviselői első körben a peren kívüli megegyezés lehetőségét keresik, a nyomozások láttán a volt UBS-csapat több tagja attól tart, a bank nem sietne a segítségükre, ha letartóztatnák őket.

Az aggodalom nem csak Birkenfeld ügye miatt jogos, hiszen a UBS svájci székhelyű, Észak- és Dél-Amerikáért felelős privátbanki részlegének főnökét, Mertin Liechtit a múlt hónapban tartóztatták le, és azóta sem hagyhatja el az USA-t.

Az FT szerint a UBS utazási korlátozásai arra utalnak, hogy a bank arra számít, szélesebb kört érinthetnek az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet által végzett nyomozások.

A Financial Times egyébként úgy tudja, Birkenfeld csak két nevet adott ki az amerikai hatóságoknak, ami részben abból következhet, hogy ügyféllistája jóval kisebb lehetett annál, mint amilyen kollégái körében tipikusnak számított. Birkenfeld egyik "kiadott" ügyfelének, az ingatlanmágnás Igor Olenicoffnak decemberben sikerült peren kívül megegyeznie az igazságügyi minisztériummal, és azóta is együttműködik a hatóságokkal. Birkenfeld kapcsolata egyébként már korábban megromlott a UBS-szel, miután a bank szerint a szakember nem nyújtotta az elvárt teljesítményt. A bankár jogi lépéseket tett a UBS ellen elbocsátása miatt, majd együttműködött az amerikai hatóságokkal.