Bankfelügyeleti reformot és bankadóztatást ígér London

Teljes körű bankfelügyeleti reformot hajt végre két éven belül az új konzervatív-liberális brit kormány, a brit jegybanknak átadva a bankszektor feletti ellenőrzés jogát - közölte a brit pénzügyminiszter, megerősítve egyben a bankok különadóztatásának tervét is.
MTI-Eco, 2010. június 17. csütörtök, 07:39
Fotó:

George Osborne, aki szerda este mondta el a brit pénzügyminiszterek hagyományos éves beszédét a londoni City polgármesteri rezidenciájának - Mansion House - bankettjén, kijelentette: a bankszektor felügyeletét ellátó Pénzügyi Szolgáltatási Hatóság (FSA) jelenlegi formájában megszűnik, és a helyébe lépő új szabályozó szervezet a Bank of England - a brit jegybank - részlegeként működik majd.

Osborne szerint a kormány ezzel felszámolja a jelenlegi hármas felosztást, amelyben a pénzügyi szektorral kapcsolatos feladatok a Bank of England, a pénzügyminisztérium és az FSA között oszlottak meg. Ebben a rendszerben a pénzügyminiszter szerint senki nem tartotta ellenőrzés alatt az eladósodási folyamatot, és "amikor beütött a krach, senki nem tudta, kinek kellene intézkednie".

Osborne közölte, hogy az új brit kormány veszély-előrejelző szereppel is felruházza a jegybankot. A miniszter kijelentette: a Bank of Englanden belül független testület jön létre, megfelelő eszközökkel és felelősségi körökkel az olyan makrogazdasági fejlemények figyelésére, amelyek veszélyeztethetik a gazdasági és pénzügyi stabilitást. Osborne szerint az új bizottságnak lesz hatásköre arra, hogy "hatékonyan közbelépjen", ha ilyen veszélyeket észlel.

A felvázolt felügyeleti reformfolyamat 2012-re befejeződik.

Osborne a hagyományos pompával megrendezett fényűző eseményen - részletek nélkül, egyetlen mondatban - megerősítette, hogy a kormány, tekintettel a bankmentő programok hatalmas költségeire, külön illetéket fog kiróni a bankrendszerre.

A májusi választásokig hatalmon volt munkáspárti kormány a pénzügyi válság kirobbanása után összesen 70 milliárd fontot (23 ezer milliárd forintot) fordított költségvetési forrásokból az összeomlás fenyegette brit bankok életben tartására. A befektetések nyomán például a Royal Bank of Scotlandben (RBS) jelenleg 84 százalékos, a Lloyds csoportban 43 százalékos az állami részesedés.

A bankadóztatást az előző, munkáspárti kormány is tervezte.

Gordon Brown volt miniszterelnök néhány hete - nem sokkal a kormányváltást eredményező májusi parlamenti választások előtt -, egy londoni üzleti rendezvényen kijelentette: az adófizetők mentették meg a bankrendszert az összeomlástól, és az adófizetőknek vissza is kell kapniuk a beavatkozás költségeit.

Osborne szerda esti beszédében egyenes utalást tett arra is, hogy az új kormány megvizsgálja a lakossági és befektetési banki tevékenység szétválasztásának lehetőségét, és erre különbizottságot hoz létre. A pénzügyminiszter ugyanakkor nem kötelezte el magát e lépés megtétele mellett, csak annyit mondott: a bizottság "majd kialakít egy véleményt, a kormány pedig meghozza a helyes döntést".

HOZZÁSZÓLÁSOK