A fantázia határait meghaladó hipotézis, sok hűhó semmiért - így minősítette az UniCredit, illetve a Magyarországon a CIB Bank tulajdonosaként jelen levő IntesaSanpaolo vezérigazgatója a sajtó kérdéseire azokat a híreszteléseket, amelyek szerint összeolvadni készül Olaszország két legnagyobb bankja.

Az integráció lehetőségéről a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera írt a múlt héten - az UniCredit alelnökére, Fabrizio Palenzonára hivatkozva - , emlékeztetve arra, hogy a két nagy pénzintézet részvényei olyan mélyre süllyedt, hogy tőzsdei kapitalizációjuk alacsonyabb a nettó vagyonuknál. Ily módon a két bank - mindenekelőtt az e szempontból gyengébb helyzetben levő UniCredit - elvileg vonzó felvásárlási célpont lehet olyan befektetők számára, akiket eddig az országkockázatok tartottak távol Olaszországtól. Ezek a kockázatok mára elég sokat enyhültek, így az ellenséges szándékkal megjelenő külföldiek bátrabban vetnék rá magukat az alulértékelt olasz bankokra - magyarázták egyes elemzők - , ez ellen nyújthatna védelmet egy esetleges fúzió.

Az olasz sajtóban mára azonban többségbe kerültek azok az elemzői vélemények - különösen az érintett bankok vezetésétől, köztük a szóbeszéd forrásaként emlegetett Palenzonától érkező cáfolatok után - , amelyek szerint most nincs lehetőség egy
ilyen összeolvadásra, ha másért nem, hát azért, mert a versenyhatóság megakadályozná. Az UniCredit és az Intesa együtt a piac 40 százalékát tartják kézben Olaszországban - írta a Milano Finanza - , az összeolvadás nyomán létrejövő banknak pedig magasabb tőkekövetelménynek kellene megfelelnie. (Az UniCreditet most is a rendszerszinten fontosnak minősített pénzintézetek közé sorolják a nemzetközi bankhatóságok, ennek megfelelően magasabb követelményeknek kellett már eleget tennie, nem kis nehézségek árán.)