Legkevesebb 11 bank bukhat el az Európai Központi Bank (ECB) stressztesztjén, a pénzintézetek székhelye hat európai országban található - idézte az Efe spanyol hírügynökség hírét a Reuters. Az Efe számos magát megnevezni nem akaró forrásra hivatkozva közölte információját.

Az ECB 130 európai nagybankot vizsgál azzal a céllal, hogy képet nyerjen pénzügyi helyzetükről. Az Efe úgy tudja, hogy a teszten három-három görög és olasz, két osztrák, egy ciprusi, egy belga és egy portugál bank hasalhatott el. A spanyol hírügynökség forrásai nem árultak el semmit arról, hogy mekkora tőkére lesz szükségük az érintett pénzintézeteknek.

Cáfol az Erste

Olaszországból a Banco Popolare, a Monte dei Paschi és a Banca Popolare di Milano, Görögországból az Alpha Bank, a Piraeus Bank és az Eurobank, Belgiumból a Dexia, Ausztriából az Erste és egy meg nem nevezett bank került az Efe listájára. (Az ECB az Erstén kívül a BAWAG-ot, a Raiffesen-csoport cégeit és a Volksbankot is vizsgálja Ausztriából.)

Az Erste Bank tagadta, hogy elbukhatott a stresszteszten. A pénzintézet szóvivője azt mondta a Reutesnek: semmi okuk attól tartani, hogy elbuktak a vizsgán. Az ECB nem kommentálta az értesülést és jelezte, hogy a vasárnapi eredményhirdetés előtt minden kiszivárgó infláció erősen spekulatív. Az európai jegybank csütörtökön osztja ki a bankoknak a bizonyítványt, lehetőséget adva arra, hogy reagáljanak az eredményre. Az euró kissé gyengült az Efe hírének napvilágra kerülése után.

Mit mutat meg?

Egy banknak nyilván az a legfontosabb, hogy átmenjen a teszten, a piac többi szereplője, azonban másféle célokat tűzhet maga elé. A felmérés készítői úgy vélhetik, itt az ideje véget vetni annak, hogy folytonosan változó, megbízhatatlan információk jelentek meg a bankok behajthatatlan hiteleinek mennyiségéről. Itt az ideje átláthatóvá tenni, mi van a bankok könyveiben. Célja lehet a tesztnek egyszerűen az, hogy kiderítsék, rendelkezik-e minden pénzintézet azzal a tőkével, amelyet a szabályok előírnak. Azzal a tartalékkal, amely biztosíthatja, hogy egy piaci összeomláskor is fizetőképesek maradnak.

Daniéle Nouy, az ECB szervezetén belül megalakuló európai bankfelügyelet vezetője inkább az első változatra szavazna, míg ha egy befektetők kérdeznénk meg, azt elsősorban az utóbbi kérdésre adott felelet érdekelné. Kétségtelen, hogy a stresszteszt alapján egységesíthetik az eurózónában a behajthatatlan hitelek kritériumait. Ennek tükrében megjósolható, hogy azok bankok hasalhatnak el a teszten, amelyeknek sok a rossz hitelük és olyan országban tevékenykednek, amelynek belső pénzügyi szabályozása nagyvonalúan határozza meg, mi minősül behajthatatlannak.

Kik bukhatnak?

A portugál pénzintézetek, illetve a kisebb német és olasz bankok könnyen rossz osztályzatot kaphatnak. Például az olasz Banca Monte dei Paschi di Siena részvényei néhány nap alatt 20 százalékos mínuszt hoztak össze, miután október elején arról cikkezett az olaszországi sajtó, hogy a bank tőkéje 1,7 milliárd euróval elmarad az elvárttól. A görög bankok esetén a tőke minősége kelt aggodalmakat - nem véletlen, hogy a Piraeus, az Eurobank és a National Bank of Greece papírjai majdnem olyan nagyot zuhantak, mint a Monte dei Paschi részvényei.

 

Várakozások*
OrszágTőkeminőségMagyarázat
FranciaországzöldA hitelek minősége és a bankok tőkeellátottsága jó, nagyságuk előnyükre válik.
HollandiazöldAlacsony a behajthatatlan hitelek (NPL) és a bankok kezében lévő államkötvények aránya.
SpanyolországzöldA bankok hasznát látják a korábbi átalakításoknak és feltőkésítésnek.
SkandináviazöldA bankok tőkeellátottsága jó, kockázatot jelentenek a lakáspiaci hitelek.
AusztriasárgaA bankok aggasztóan kiszolgáltatottak feltörekvő piaci érdekeleségeiknek.
Nagy-BritanniasárgaA lakáspiac gyengeségei miatt a nagy jelzáloghitel-állománnyal rendelkező bankok sérülékenyek.
GörögországsárgaA bankokat megfelelően feltőkésítették, de hiteleik minősége gyenge maradt.
PortugáliasárgaAz NPL laza definíciója miatt alacsonyak a bankok tőketartalékai.
NémetországpirosA közepes bankok tőkehiányát nem ellensúlyozza a nagyok jó helyzete, ami rontja a pénzügyi rendszer egészének helyzetét.
OlaszországpirosA közepes bankok gyengék maradtak, reformra szorul a pénzintézetek irányítása és az pénzügyi szektort érintő jogszolgáltatás.
*az RBS bank Credit Strategy elemző részlegének várakozásai; Forrás: RBS Credit Strategy

 

A görög pénzintézetek esetén a leginkább az idegesítheti a befektetőket, hogy tőkéjükben egészségtelenül nagy részt képviselnek a halasztott adók. Az athéni kormány az állammal szembeni követelésekkel akarja helyettesíteni ezeket, ám a Citigroup számításai szerint a négy legnagyobb bankba 11 milliárd eurót kellene ily módon betolni, amit Görögország jelenleg nem engedhet meg magának.

Mi a legnagyobb kérdés?

A piac összességében mindent egybevetve bizakodó - írja a Bloomberg. A legjelentősebb határidős opciók azt mutatják, hogy decemberre határozottan erősödhetnek az európai bankrészvények. A HSBC elemzői szerint a tesztelt bankok túlnyomó többségének valószínűleg nem lesz szüksége plusztőkére. A nagy kérdés nem is az, hogy lesznek-e nagy, váratlan bukások a teszten. Arra szeretnének végre választ kapni a befektetők és az elemzők, hogy van-e elég pénzük a bankoknak arra, hogy saját biztonságuk garantálása mellett, ezzel egyidejűleg hiteleket nyújtsanak a vállalatoknak is?