BUX
40021

Bankok húzhatják le a rolót

A pénzügyi szektorban a jövőben csak korlátozott profitnövekedést vizionált Josef Ackermann, a Deutsche Bank (DB) vezérigazgatója. Egy hétfőn Frankfurtban kezdődött bankárkonferencián arról is beszélt, hogy bankjának költségcsökkentési intézkedések bevezetésével is számolnia kell, amennyiben az augusztusban látott piaci trendek szeptemberben és októberben is folytatódnak.

NAPI, 2011. szeptember 5. hétfő, 12:49

Az európai adósságválság a bankok profitján még évekik meglátszódhat és a gyengébbeket pedig ki is rostálhatja a piacról - mondta Ackermann azon a kétnapos éves konferencián, ahol Európa nagybankjainak vezetői gyűltek össze, hogy megvitassák, az európai adósságválság okozhat-e pénzpiaci turbulenciákat. A bankvezér emellett azt is megjegyezte, hogy az adósságválság és a szabályok szigorítása az európai bankoknak csak még nehezebbé teszik a bevételeik növelését.

Az adósságválság kimenetele miatti aggodalmak eddig azt eredményezték, hogy a pénzintézetek elhalasztották az akvizícióikat és a tőzsdei jegyzéseiket, ami az eurózónás befektetési bankok éltető forrása lenne egy lassuló globális gazdasági környezetben. (A DB 2,5 százalék körüli globális gazdasági növekedéssel számol.)

DB korábban már figyelmeztetett, hogy az erre az évre kitűzött 6,4 milliárd eurós adózás előtti profit elérése egyre nehezebbé válik, és az európai adósságválságra adott gyors és hosszú távra adott megfelelő válasz szükségeltetik.

A legnagyobb német bank vezetője emellett arra is figyelmeztetett, hogy a piaci volatilitás mindaddig fennmarad, míg az adósság csökkentésére kijelölt út bizonytalan.

A borús profitkilátások mellett Ackermann a bankok feltőkésítését is elutasította. Ackermann arra reagálva, hogy Christine Lagarde IMF-vezér augusztusban az európai bankok kötelező érvényű fletőkésítésére szólított fel egy újabb recesszió elkerülése érdekében úgy vélekedett: a bankok eröltetett feltőkésítése azt a jelzést küldené a piacoknak, hogy a politika elvesztette bizalmát a jelenlegi intézkedések sikerében. Ráadásul a bankvezér szerint ennek semmi haszna és nem is igazságos. (Egy a Reutersnek nyilatkozó forrás azt mondta, hogy az IMF 200 milliárd eurós tőkehiányt lát az európai pénzintézeteknél.)

Ackermann ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy néhány európai bankot az be is dönthetne, ha a szuverén adóssági kitettségére el kellene fogadnia azokat a leértékeléseket (haircut), amelyek bizonyos körök javasoltak. A Deutsche Bank kitettsége a PIIGS (Portugália, Olaszország, Írország, Görögország, Spanyolország) országokkal szemben Ackermann szerint egyébként 3 milliárd euró körül van.

Az európai bankok a napot egyébként nagy zuhanással kezdték, ebben azonban az adósságválság mellett az is közre játszott, hogy múlt héten az amerikaiak egy európai nagybankok ellen indított pert helyezett kilátásba. Az RBS 7,5, a Barclays 6,8, a HSBC 1,2, a Deutsche Bank 6,4, a Société Générale medig 6 százalékot esett a hírre az érintettségük miatt.

Az adósságválság miatti aggodalmak az eurózónás CDS-eket is megugrasztotta: az ötéves olasz papírok 22 bázisponttal 422-re, a spanyol papírok 11 bázisponttal 401-re, a portugál kötvények 39 bázisponttal 1010-re, a görög papírok pedig 192 bázisponttal 2420 bázispontra emelkedtek. A német spread 4 bázisponttal 82-re nőtt a Markit adati szerint.