Bankprivatizáció jön Szlovéniában

Szlovénia azt tervezi, hogy jövőre csaknem húsz cég magánosítását indítja el - jelentette be a privatizációt lebonyolító szlovén állami vagyonkezelő.
MTI-Eco, 2015. december 4. péntek, 13:12
Fotó: Reuters

Az SDH a legnagyobb szlovén bankkal, a 2013-ban állami támogatással megmentett a Nova Ljubljanska Bankával (NLB) indítaná a magánosítást. A kormány tervei szerint a bank 75 százalékát értékesítik.

A korábbi kormány 2013-ban, 15 állami cég eladását engedélyezte, amiből hét került azóta magánkézbe. Szlovénia néhány éve súlyos bankválsággal szembesült, amely a túlzott kockázatviselés, az állami tulajdonú bankok alacsony színvonalú irányítása, illetve a nem kellően hatékony felügyeleti eszközök miatt alakult ki.

Az euróövezeti ország bankrendszerének szanálását 2013 decemberében hagyta jóvá az EU bizottsága, így a kormány összesen 3,3 milliárd euróval tőkésítette fel a - döntő részben még mindig állami tulajdonban lévő - bankokat, hogy elkerüljék az összeomlást a rossz hitelek miatt.

A Jugoszláviától 1991-ben külön vált Szlovénia kormányai több mint két évtizede halogatják a szélesebb körű magánosítást, így az ország gazdaságának mintegy fele még mindig állami vezetés alatt van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.12.04 14:08

Úgy látszik, ott nem olyan magasan képzett és gyakorlott, jó szemű és előrelátó emberek vezetik az állami cégeket, mint nálunk.

Tudhatnák: nincs az államnál obb tulajdonos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html