Bankválság fenyeget Európa szívében

Újabb bankcsődöket jósol hazájában az a dán közgazdász, aki két évvel ezelőtt előre látta az ország kisebb pénzintézetein végigsöprő válsághullámot. A pénzügyi felügyelet ugyan igyekszik a felvásárlás irányába terelni az ingadozó pénzintézeteket, ám nem mindegyikük talál majd vevőre.
Komócsin Sándor, 2013. február 18. hétfő, 19:21
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság cikke

A dán bankrendszerben idén folytatódni fog a rossz hitelek leírása, így a kisebb pénzintézeteknek nincs más lehetőségük, mint hogy egy nagyobb versenytársuknál keressenek menedéket, ám nem mindegyikük próbálkozását koronázza majd siker − jelentette ki Nicholas Rohde, a koppenhágai Niro Invest Aps tanácsadó cég alapítója. Rohde azzal szerzett nevet magának, hogy pénzügyi modellje pontosan előre jelezte az Amagerbanken A/S 2011-es csődjét. Rohde jóval a bank bedőlése előtt kimutatta, hogy a pénzintézet könyveiben a rossz hitelek veszedelmes koktélja halmozódik fel, ami összeomláshoz vezethet. Azok a befektetők, akik hallgattak rá, megúszhatták a súlyos veszteséget, ugyanis az Amagerbanken bedőlése volt az első olyan állami támogatással végrehajtott bankmentő akció Európában, amelyben a veszteség egy részét ráverték az elsőrendű hitelezőkre.

Rohde most úgy látja, hogy korlátozott eredményt ígér a pénzügyi felügyelet igyekezete a kisebb bankok csődjének megelőzésére − a dán hatóságok olyan szabályokat kényszerítettek a pénzintézetekre, amelyek részben kikényszerítik, részben lehetségessé teszik a bankfúziókat. Egyes pénzintézetek, amelyek túl kicsik, vagy Dánia távolabbi részein működnek, vagy még mindig nem elég átláthatóak, várhatóan egyik nagyobb társuknak sem kellenek majd − figyelmezteti a szakértő a befektetőket.

A pénzügyi felügyelet tavaly áprilisban előírta, hogy a pénzintézetek a hiteleiknél elfogadott fedezetet csak olyan áron vehetik figyelembe, amelyen azok hat hónapon belül eladhatók lennének. Ennek eredményeként az elmúlt év első felében az egy évvel korábbi másfélszeresére ugrott a leírások értéke. A hatóság szerint az új szabálynak köszönhetően a felvásárlásra kész nagybankoknak nem kell olyan eszközértékekkel kalkulálniuk, amelyek valamiféle hosszú távú értéknövekedéssel számolnak, így nyitottabbak lesznek a gyenge lábon álló pénzintézetek felvásárlására.

Az új helyzet egyik "áldozata" a Vestjysk Bank A/S, Dánia kilencedik legnagyobb pénzintézete, amelyet az átszámolás után mindössze 350 millió korona (62 millió dollár) választott el a csődtől. A dán lakások ára ötödével zuhant 2007 óta, az ingatlanpiac lefagyott állapotban van − ez okozta a fedezetátértékelésből fakadó veszteséget. A pénzintézet részvényei 7,7 koronán forognak a koppenhágai tőzsdén, míg 2007-ben még 272 koronát kellett adni értük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MegaLaciBacsi, 2013.02.19 09:29

"...miért tekintik a bankokat a modern gazdaság szent egyházának? Miért nem hagyják a magánbankokat ugyanúgy tönkremenni, ahogyan a légitársaságokat és a távközlési cégeket, ha azokat felelőtlen módon irányították?
Bevezettük a deviza-ellenőrzést, hagytuk csődbe menni a bankokat, segítséget nyújtottunk a szegényeknek, nem vezettünk be megszorító intézkedéseket az Európában most tapasztalt mértékben. Négy évvel később ennek az lett az eredménye, hogy Izland a pénzügyi válságtól szenvedő többi európai országtól teljesen eltérő módon fejlődést és haladást élvezhet."
Olafur Ragnar Grimsson (izlandi elnök)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Melampo, 2013.02.18 23:08

Ez normális eljárás. A fedezettúlértékelést normális országban igen szigorúan szankcionálják. Az olyan mérvű célazonossági és fedezetazonossági kockázat amilyet nálunk a bankrendszer például a devizahitelezéssel előállított minimum köztörvényes bűncselekmény, de ha nagyon alaposan elemeznénk a folyamatokat, akkor valószínűleg ezen túlmutatva inkább a nemzetbiztonsági kockázat kategóriába sorolható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.02.18 19:26

Mi????...Dániának is annyi? Nem kellene bevezetni az Unortodox Európai Uniót???...

Hajrá Matolcsy!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html