Bankválság: megvannak az áldozatok

A brit miniszterelnök, Gordon Brown saját és kormánya hírnevét védve az igazságszolgáltatás elé citálná a bank vezetőit - írja a Bloomberg.
NAPI Online, 2007. szeptember 24. hétfő, 12:50
Fotó:

A brit pénzügyminiszter ugyan garanciát vállalt a válság előtt a bankban elhelyezett lakossági betétekre, a támogatása azonban nem vonatkozik az új betétesekre. Ez jelentősen megnehezíti a Newcastle-i pénzintézet dolgát, hiszen a válság első jeleinek elmúltával - és a pénzügyminiszter szeptember 17-iki garanciavállalásával - a patriotizmusra hajló angolok új számlát nyitottak, hogy támogassák az egyik legnagyobb történelmi múltú rendelkező brit bankot.

A miniszterelnök sokat kockáztat, ha nem szigeteli el magát a Northern Rock-ügy politikai vetületeitől. Az egy évtizednyi pénzügyminiszteri tevékenysége során Brown megalkotta a jelenlegi banki szabályozó rendszert és a Bank of England élére helyezte Mervyn Kinget, a jelenlegi elnököt.

A bank részvényeinek árfolyama újabb 11,8 százalékkal visszaesett azt követően. A Sunday Telegraph arról számolt be ugyanis, hogy a Northern Rock feldarabolását tervező három befektetési alap - a Goldman Sachs volt bankára, Chris Flowers által vezetett alap, a Chryslert is felvásárló Cerberus és a Manchaster United bekebelezését is segítő Citadel - több millió dollár profitot zsebelhet be az ügyleten amellett, hogy üresen hagyja a betétesek zsebeit. A tervek szerint a három alap osztaná fel a Northern Rock több mint 100 milliárd fontos jelzálogkönyvét, ám a részvényesek egy pennyt sem kapnának.

A betétesek három napon keresztül álltak hosszú sorokban a bankfiókok előtt, hogy összesen mintegy 2 milliárd fontot menekítsenek ki a pénzintézetből, azt követően, hogy a Northern Rock szeptember 14-én gyorssegélyért fordult a jegybankhoz, amelyet meg is kapott. A kormány 3 nappal későbbi beavatkozása jó eséllyel véget vethetett volna az negyedszázada nem látott méretű banki válságnak, ám úgy tűnik a kormányzati kommunikáció korábbi hibája egyelőre kiküszöböletlen - nem jelezték ugyanis, hogy az új betétekre nem érvényes a garancia.

HOZZÁSZÓLÁSOK