A befektetők figyelmét jelenleg a Monte dei Paschi di Siena feltőkésítése köti le, a pénzintézet megmentése sablonként szolgálhat arra vonatkozóan is, hogy az olasz bankrendszer többi részét hogy tudják majd megmenteni. Nem csak az olasz pénzintézetek szorulnak segítségre: a magas nem teljesítő hitelállomány az EU többi országának pénzügyi rendszerét is lehúzza, amely egy újabb válságot eredményezhet.

Az Egyesült Államokban a gazdaság falnak ment, leírták a rossz hiteleket, majd feltőkésítették a bankokat és tovább mentek. Ez a folyamat Európában évekbe telik, mert nem hajlandóak szembenézni a valósággal, én pedig aggódom, hogy a következő években még többet kapunk majd ebből, nemcsak Olaszországban, hanem más európai országokban is - mondta Howard Goldring, a Delmore Asset Management ügyvezetője a CNBC-nek.

A KPMG adatai szerint az európai bankszektor 1 100 milliárd euró nem teljesítő hitelen ül, amely az amerikai állomány közel háromszorosa.

Jelenleg minden tekintet a Monte dei Paschi megmentésére szegeződik, később pedig simán előfordulhat, hogy az adófizetők pénzének bevonása lesz végül mindig a megoldás, ha bankot kell menteni.

Piaci alapon nagyon nehéz megoldani egy bankválságot, úgyhogy végre van egy sablonunk a megoldásra, amit az adózók fizetnek és valószínűleg nem a legjobb dolog, amit tehetünk, de az egyetlen, amelyet realisztikusan tenni tudunk - mondta a hírcsatornának Francesco Castelli, a Banor Capital kötvényportfólió menedzsere. Egy csomó pénzt fognak bukni az alárendelt kötvényesek, de szerinte ez egy "fair ár", amit meg kell fizetni azért, hogy a bankmentés beinduljon.