Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szamarában több magáncégnél házkutatás folyik. Kimutatták, hogy a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe - mondta Igor Gyomin.

Minszkben a nap folyamán tanácskozást tartottak Fehéroroszország, Lengyelország, Ukrajna és Lengyelország olajszállítmányozással és -finomítással foglalkozó vállalatainak képviselői, akik cselekvési programot fogadtak el a Fehéroroszországba és Európába irányuló szállítás újraindítása érdekében.

Nyikolaj Gavrilenko, az Ukrtransznafta vezérigazgatója a tanácskozást követően elmondta, hogy sikerült megtalálni a technikai megoldást a tranzit újraindítására. Május első harmadában minimum a Barátság vezeték déli ágán újraindul a Urals típusú olaj stabil szállítása a felhasználó üzemekbe. A szennyezett olajszállításokért fizetendő orosz kárpótlás kérdése a pénteki minszki egyeztetésen nem merült fel.

Az Oroszországból érkező olaj minőségének hirtelen megromlásáról a Belnaftahim fehérorosz olajfeldolgozó és -szállító vállalat múlt péntek este számolt be, egyúttal korlátozva az exportszállításokat. Orosz partnere, a Transznyefty megerősítette a probléma létezését, közölve hogy a szennyezés forrását Szamara megyében.

Kedden Fehéroroszország leállította majd másnap részlegesen újraindította a világos olajszármazékok Ukrajnába, Lengyelországba és a Baltikumba irányuló exportját. Szerdán a lengyel és a német olajfinomítók a szennyezettségre való hivatkozással elutasították az olaj fogadását és az olajtranzit leállt.

Pénteken a magyar Mol Nyrt. is bejelentette, hogy átmenetileg felfüggeszti a Barátság kőolajvezetéken érkező kőolaj átvételét.