Bécsig menne az orosz vasútvonal

Az ukrán válság ellenére az orosz államvasutak nem mondtak le tervükről, hogy Bécsig hosszabbítsák meg a széles nyomtávú vasúti pályát.
Napi.hu, 2014. június 25. szerda, 12:04
Fotó: Napi.hu

Változatlanul időszerű az a terv, hogy a széles nyomtávú, csak Oroszországban használatos vasúti pályát Bécsig hosszabbítsák meg - nyilatkozta Vlagyimir Jakunyin, az orosz államvasutak (RZD) elnöke. Tisztában vagyunk vele, hogy ez az idő nem kifejezetten kedvező, de ez nem befolyásolja partnereink stratégiai terveit, a projekt folyamatban van, a gyakorlati tervezés fázisában - idézte az ITAR-TASZSZ. A szovjet időkben épült pálya áthalad Ukrajnán, csak annak határától kellene meghosszabbítani. (Ha ez megvalósul, aligha lesz a nyertesek között a záhonyi átrakóközpont. A szerk.)

Az orosz vasúti pálya szélesebb az európai sztenderdnél, 1,435 méter helyett 1,52 méteres. A vasút hőskorában, a 19. században Oroszország az elsők között volt, ahol egységesítették a pályákat. Az európaitól való eltérés nem a véletlen műve: egyrészt a szélesebb nyomtáv nagyobb stabilitást biztosított, másrészt nagyobb tömegű áru továbbítását tette lehetővé. Az elsődleges ok azonban a védelmi volt - ezzel akarták megnehezíteni, hogy egy esetleges inváziós erő fel tudja használni a vasútvonalakat. A második világháborúban ez be is jött, megnehezítette a német csapatok utánpótlását. Békeidőben azonban hátráltatta mind az utas-, mind az áruforgalom fejlődését, ezért találták ki az orosz vonal meghosszabbítását Európa szívéig.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gadam0114, 2014.06.25 14:53

Ki utazik ezen a vasútvonalon, ki utazna ? Jelenleg a Moszkva Budapest járat menetideje 38 óra :D . Szerintem épeszű nyugaterurópai ember felnem száll vonatra, hogy 38 órát utazzon a koszba. Ja és télen 8-10 órás késések sem ritkák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html