Becsődölt a nagy múltú osztrák cég - mi lesz a magyar üzemekkel?

Csődbe jutott a Vogel & Noot mezőgazdasági gépgyártó osztrák anyavállalata, amelynek Mosonmagyaróváron és Törökszentmiklóson is vannak gyártóüzemei. Az új német és belga tulajdonosok viszont máris siettek megerősíteni, hogy a termelés és alkatrészellátás a jövőben is zökkenőmentesen folyik majd - értesült az Agrárszektor.hu.
Napi.hu, 2016. szeptember 26. hétfő, 17:10
Fotó: Napi.hu

Az ekék, kultivátorok, talajlazítók és más munkagépek révén idehaza is ismert wartbergi (osztrák) székhelyű Vogel & Noot anyavállalat augusztusban vált fizetésképtelenné, és onnantól kezdve felgyorsultak az események. Az első hírek arról szóltak, hogy kínai tulajdonba kerülhet a nagy múltú mezőgépgyártó vállalat, ám végül német és belga vevők csaptak le a kétségkívül értékes és szerteágazó termékpalettával rendelkező cégre - olvasható a portálon.

Az egyik vásárló a német Amazone Group, amely az ekéket gyártó mosonmagyaróvári üzemet szerezte meg, mégpedig viszonylag könnyen, ez ugyanis - az osztrák anyavállalattal ellentétben - nem jutott csődbe. Az ígéretek szerint megtartják a Vogel & Noot palettáján szereplő termékeket, és az alkatrészellátás is zökkenőmentes lesz.

A Vogel & Noot maradék részeit és termékeit (kultivátorokat, vetőgépeket, permetezőket) a nálunk kevésbé ismert belga Beyne permetezőgép-gyártó vásárolta meg, de az osztrák anyacég tulajdonát képező épületek, telkek és alkatrészkészlet is a birtokukba került. Közleményük szerint az alkatrész-ellátást ők is ugyanolyan zavartalanul szeretnék folytatni, mintha sor sem került volna a tulajdonosváltásra.

Lesújtott az orosz embargó

A Vogel & Noot csődjével egy régi vállalat tűnik el a piacról, amely közel másfél évszázada, 1872 óta gyártott ekéket és más talajmegmunkáló eszközöket. A cég 1993-ban jelent meg Magyarországon, ekkor létesítettek 20 millió német márkás ráfordítással üzemet Mosonmagyaróváron, azzal a céllal, hogy évi 5000 ekét állítsanak ott elő. 2009-ben aztán Törökszentmiklóson is beruháztak, a tárcsás boronák és szántóföldi kultivátorok gyártását telepítették a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településre.

Ugyanebben az esztendőben az alaposan átformált vállalatot felvásárolta a világszerte 36 ezer alkalmazottat foglalkoztató orosz CTP/AgromashHolding BV, ám végül ez a stratégiai befektető sem tudta megmenteni a patinás ausztriai céget. A kötelezettségek elérik a 17,7 millió eurót (vagyis a közel 5,5 milliárd forintot), és a csőd az anyacég 110 dolgozóját érinti a legsúlyosabban. Elemzők szerint a Vogel & Noot helyzetét leginkább az Európai Unió és Oroszország gazdasági csatározása nehezítette meg, és már 2014-ben 3,85 millió eurós (mintegy 1,2 milliárd forintos) veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A hírek arról is szólnak, hogy az osztrák alkalmazottak már június óta nem jutottak hozzá a fizetésükhöz - írja a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.09.27 08:52

@lauda:

....különösen, mivel orosz tulajdonban volt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2016.09.27 07:32

Ha lassan is , de folyamatosan fejti ki áldásos hatását az embargó .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html