Befagy a kutatás és a kitermelés az Északi-tengeren

Idén gyakorlatilag leállnak az Északi-tengeren az olaj és gázkutatási, valamint kitermelési beruházások.
Barabás T. János, 2016. február 23. kedd, 14:54
Fotó: Reuters

A brit olaj- és gázipari országos szövetség (OGUK) arra számít, hogy az olajárak zuhanása és a cégek növekvő vesztesége miatt idén közel 90 százalékkal csökken az Északi-tengeren a kutatás és a kitermelés.

A társaság szerint a legaggasztóbb az új projektek beruházásainak összeomlása. Ezekre az ágazat ebben az évben várhatóan kevesebb mint 1 milliárd fontot fog költeni, szemben az utóbbi 5 év évente átlagos 8 milliárd fontjával, ami a hosszú távú jövőt veszélyezteti.

Az OGUK szerint ha idén végig hordónként 30 dollár körül marad az olaj ára, a brit kontinentális talapzaton működő olajmezők 43 százaléka veszteséggel fog termelni, elriasztva a további kutatásokat és beruházásokat. A szervezet úgy véli, hogy a kormánynak sürgősen meg kellene reformálnia az ágazat által fizetendő különleges adók rendszerét a beruházások vonzása érdekében - írta a Szputnyik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.23 15:28

Hát igen, ez az olajháború.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html