BUX
37350

Befejezik a kutatást a Jávai-tengerbe zuhant AirAsia-gép utasai után

Befejezik a kutatást a tavaly decemberben a Jávai-tengerbe zuhant AirAsia-gép utasainak holtteste után - jelentette be kedden az indonéz mentőalakulatok vezetője.

Inforádió, 2015. március 17. kedd, 20:19

Kedd este befejezik a kutatást, és másnap reggel visszatérnek Jakartába a munkában részt vevő hajók - tette hozzá. Az AirAsia 8501-es számú járata fedélzetén lévő 162 emberből 106-nak a holttestét találták meg.

Tony Fernandes, az AirAsia vezérigazgatója a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy elégedett a kutatás eredményével, mert az eltűntek "több mint 50 százalékának a megtalálása óriási siker." Hozzátette, a mentés "nem tarthat a végetlenségig." Ennek ellenére több eltűnt hozzátartozója csalódott a kutatás befejezése miatt. A repülőgép tavaly december 28-án zuhant a Jávai-tengerbe. Az indonéz közlekedési hatóságok úgy gondolják, hogy a repülőgép a megszokottnál gyorsabban emelkedett a magasba, hogy egy vihart kikerülve a felhők fölött folytassa útját, ami áteséshez vezethetett. (Ilyenkor a repülőgép szárnyainál megszűnik a felhajtóerő, ez általában akkor fordul elő, ha a repülőgép túl lassan vagy jelen esetben túl nagy állásszögben repül.) Miután túl nagy állásszögben emelkedett, valószínűleg lelassult, és egy idő után zuhanni kezdett. Szakértők szerint a baleset idején a kevesebb tapasztalattal rendelkező másodpilóta volt a műszereknél.