Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdasági minisztérium szerdán tette közzé felhívását a Politika című napilapban, amelyben közölte, olyan partnerek jöhetnek szóba, akik az utóbbi tíz évben réz- és más színes fémek kitermelésével foglalkoztak, és az elmúlt évben legalább félmilliárd dollárnyi bevételre tettek szert. Azt viszont nem közölték, hogy a 350 millió dollárért a befektető a vállalat részvényeinek hány százalékához jutna hozzá.

Augusztus 20-ig külföldi és szerbiai érdeklődők is pályázhatnak. A Vecernje Novosti című belgrádi napilap információi szerint korábban tizenegy cég jelezte érdeklődését, orosz, kínai, kanadai, török és kazah vállalatok is érdeklődést mutattak az ötezer embert foglalkoztató bori rézbánya iránt.

Ana Brnabic szerb kormányfő nemrégiben azt mondta, hogy a rézbánya 0,8 százalékkal járul hozzá az éves szerbiai bruttó hazai termékhez, de egy jó stratégiai partnerrel ez 1,8 százalékra növelhető. (Elkapják a politikusok frakkját a szomszédban - ezt a cikket olvasta?)

Az utóbbi tíz évben Belgrád három alkalommal próbálta meg eladni a veszteséges állami vállalatot, ám eddig soha nem volt komoly érdeklődő a rézbányára - írta az MTI.

A veszteséges állami vállalatok eladása volt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megkötött hároméves, készenléti hitelről szóló megállapodás egyik feltétele. Ez a megállapodás ugyan néhány hónapja lezárult, de Szerbia egy új, nem pénzügyi, hanem tanácsadásra vonatkozó együttműködésről állapodott meg az IMF-fel, amelyben szintén szerepel a veszteséges vállalatok eladása.

A kép forrása: Shutterstock.