Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácskozása előtt nyilatkozva a finn biztos meggyőződését fejezte ki, hogy a tanács tagjai is támogatják a helyzet megoldására tett erőfeszítéseket.

Didier Reynders, az EU-t jelenleg elnöklő Belgium pénzügyminisztere hangoztatta, hogy egyelőre nincs döntés arról, kell-e uniós támogatást nyújtani Írországnak.

A brüsszeli bizottság egy szóvivője előzőleg arról is beszélt, hogy a jövő évi EU-költségvetésről szóló megállapodás elmaradása nincs hatással a több száz milliárd eurós pénzügyi mentőmechanizmus működésére, szükség esetén ez az eszköz az EU rendelkezésére áll.

Jövőre ismét lesz stresszteszt az európai bankoknál - jelentette ki kedden az Európai Bankfelügyeletek Bizottságának (CEBS) elnöke.

"Már dolgozunk a következő vizsgálat előkészítésén. A tesztek elvégzésének többé-kevésbé ugyanaz lesz a menetrendje, mint az ideinek, tehát a végeredmény 2011 június körül várható" - mondta Giovanni Carosio.

A munkában az Európai Központi Bank nagyobb részt akar vállalni, és nagyobb felhatalmazást is kap, hogy felmérje a rendszerjellegű kockázatokat.

A tavaly júliusban napvilágot látott európai banki stressztesztek alapvetően jó eredménnyel zárultak: a 91 vizsgált európai bank nagy többsége "ellenállónak" bizonyult egy feltételezett válsággal szemben, mindössze 7 banknak nem sikerült teljesítenie a követelményeket. A két vizsgált magyar bank, az OTP Bank és az FHB Jelzálogbank magasan az elvárt szint felett teljesített.

A jövő évi terhelési próba struktúrája is nagyjából ugyanolyan lesz, mint az idei, azaz két forgatókönyv lesz: azt mérik fel, hogy mit bírnak el a bankok normális, illetve válságos helyzetben, s van-e elegendő tőkéjük egy válság átvészelésére az adófizetők pénze nélkül is.