A legnagyobb orosz járműgyártó, az AvtoVAZ októberben 4,7 százalékkal növelte a Lada márkájú autók eladását havi szinten. A cég közlése szerint tavaly októberhez képest az értékesítés 0,8 százalékkal nőtt, 19 hónap után először jegyeztek fel éves szintű bővülést.

A Renault-Nissan 61,7 százalékos tulajdonában lévő AvtoVAZ októberben 37 788 Ladát adott el. A cég legutóbbi, szeptemberi előrejelzésében az szerepelt, hogy idei értékesítése 20,5 százalékkal lesz kisebb a tavalyinál, 425 ezer autót ad el.

Az eladások októberi növekedése a kormány szeptemberben elindított roncsprémium programjával függ össze, aminek keretében a hatévesnél idősebb járművüket újra cserélők kedvezményeket kapnak. A támogatás összege 40 ezertől 350 ezer rubelig, 213 ezer forinttól 1,865 millió forintig terjed.

Az orosz autógyártás támogatását célzó program szeptembertől december végéig tart. Augusztusban a személyautók és a haszongépjárművek eladása rekordmértékben, 26 százalékkal zuhant éves összevetésben, január-augusztusban pedig 18,5 százalékkal.

Az AvtoVAZ szeptember 4. és december 15. között vesz részt a roncsprémium programban, amelynek keretében 50 ezer rubeles (267 ezer forint) engedményt ad az új Ladák árából.