Belülről rágja a sztrájk az autómamutot

Már az USA-n túl is hat a General Motorsnál két napja kezdődött sztrájk – ha két hétnél tovább tart a munkabeszüntetés, az komoly gondokat okozhat.
Komócsin Sándor, 2007. szeptember 26. szerda, 09:40

Átlépte az Egyesült Államok határait General Motorsnál két napja tartó sztrájk. Az cégnél az UAW szakszervezet 73 dolgozója nem veszi fel a munkát - 1100 dolláros heti átlagos fizetését 200 dolláros szakszervezeti juttatásra cserélve - ami közvetve fékezi a nagyvállalat kanadai és mexikói üzemeinek működését is. Az USA északi szomszédjánál két gyár állt le alkatrészhiány miatt, 17 ezer ember nem tud dolgozni, és probléma elbocsátásokhoz vezethet. Mexikóban az okoz fennakadást, hogy a Teamsters szakszervezet - támogatandó az amerikai szakik akcióját - megállítja a GM autószállítmányait a határnál.

Az autógyár eközben azt mondta viszonteladóinak, hogy akár egy hónapot is kihúz készleteinek értékesítésével és megígérte, hogy a sztrájk idején sem szünteti meg az árkedvezményeket, illetve folytatja az autók reklámozását. Szakértők szerint a munkabeszüntetés legfeljebb két hétig tart majd. Ennyi idő alatt nem okoz komoly gondot, de a szakszervezet azért megmutathatja az erejét (az 1970-es évek óta nem volt akkora sztrájk a GM-nél mint a mostani).

HOZZÁSZÓLÁSOK