A Lukoil, Oroszország második legnagyobb olajtermelője 2 millió tonna benzint ad el Iránnak, amiért az nyersolajjal fizet. Vlagyimir Nyekraszov, az orosz cég alelnöke szerint még ez év végén elkezdik a benzin szállítását. A Perzsa-öböl kikötőibe érkező iráni nyersolaj a Lukoil bulgáriai, romániai és szicíliai finomítóit fogja táplálni.

A benzin felé forduló nagyobb érdeklődés egyértelmű jele, hogy Nyekraszov közölte: még az idén 250 benzinkutat vesznek a Benelux országokban. Az orosz vállalat az elmúlt két évben aktívan igyekezett megszabadulni kelet-európai, köztük magyarországi benzinkútjaitól, ami a mostani bejelentéssel együtt jelentős átszervezést jelez. A társaságnak már van 200 benzinkútja Belgiumban, 450 Finnországban és egy tekintélyes hálózata Délkelet-Európában.

Elképzelhető, hogy az orosz adópolitika kényszeríti a barterre a Lukoilt, amely április 1-től veszteségessé teheti a benzin gyártását Oroszországban. A vállalat a januári adóemelés miatt már 30 milliárd rubelt (400 millió dollár) vesztett idén. A kérdés csak az, hogy a moszkvai adóhivatal lenyeli-e ezt a barter-trükköt.