Beragadt a német infláció

Októberben éves szinten 0,8 százalékos infláció volt Németországban, akárcsak július óta minden hónapban - erősítette meg korábbi előzetes adatait a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.
MTI-Eco, 2014. november 13. csütörtök, 08:53

Az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára októberben 0,9 százalékkal nőtt, míg az alkoholos italok ára 2,8 százalékkal. A lakhatási költségek és a közüzemi szolgáltatások ára 0,6 százalékkal nőtt, a szállítmányozási árak 0,1 százalékkal emelkedtek.

Ezzel szemben a ruházati cikkek ára 0,4 százalékkal csökkent, az üzemanyagárak 3,5 százalékkal, az oktatási szolgáltatások ára 0,2 százalékkal, a kommunikációs szolgáltatásoké pedig 1,1 százalékkal.

A Destatis szerint havi szinten a német fogyasztói árak 0,3 százalékkal csökkentek, előtte szeptemberben és augusztusban nem változtak.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a módszertanával számolt harmonizált fogyasztói árindex (HICP) októberben éves szinten 0,7 százalékos növekedést, havi szinten 0,3 százalékos csökkenést mutatott.

HOZZÁSZÓLÁSOK