Berontanak az európai baromfipiacra az ukránok

Úgy tűnik, az ukrán húsipari cégek nem elégszenek meg azzal, hogy az EU-tól kapott kedvezményeknek köszönhetően a korábbinál könnyebben jutnak be az európai piacra. A legnagyobb baromfiipari cégük hídfőt szerez Lengyelországban.
Barabás Júlia, 2017. szeptember 24. vasárnap, 09:33
Fotó: Unsplash

Az MHP ukrán óriáscég meg akar vásárolni venni egy lengyel baromfiüzemet, amelynek segítségével végképp megvetheti a lábát az Európai Unió piacán - írta az onet.pl. Ezzel házon belüli ellenfelet kaphatnak a lengyel baromfiágazat vállalatai, amelyek egyébként régóta elégedetlenkednek, amiatt, hogy az olcsó ukrán termékek elöntik az EU-t, amióta az unió megkönnyítette a kelet-európai ország cégeinek értékesítését az európai piacon.

A Puls Biznesu internetes portál úgy tudja, az MHP az Exdrob vállalat felvásárlásával akar hídfőállást szerezni az unión belül  - ez a cég az utóbbi időben veszteségekkel küzdött. A versenypolitikai és fogyasztóvédelmi hivatalhoz befutott a kérelem a befektetés engedélyezésére. Ennek értelmében a Kutnyovszki Baromfi Üzem venné át az Exdrob ellenőrzését. Ugyanakkor a kérvényt az MHP-hez tartozó, ciprusi székhelyű Roftan Holding nyújtotta be.

Az ukrán vállat uralja a hazája csirkefeldolgozási piacának több mint harmadát. A cég a termelés teljes vertikumát átfogja a szántóföldi tevékenységektől a fogyasztó asztalára kerülő termék előállításáig. A takarmány előállításától a tenyésztésen és feldolgozáson át az értékesítésig a teljes vertikummal foglalkozik. Az utóbbit franchise kereskedőkkel bonyolítja le. Az MHP bevételei a múlt évben meghaladták az 1,1 milliárd amerikai dollárt - hívta fel a figyelmet a Puls Biznesu.

(A kép forrása: Unsplash)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gerepapa41@gmail.com, 2017.09.24 14:15

Mi az, hogy "berontanak"? Joguk van hozzá, vagy mégsem? Egy piac, attól piac, hogy ott mindenki árulhat, és nem attól, hogy kirekesztő! Ha az ukrán áru a legjobb árral rendelkezik, én onnan fogok vásárolni! Az én piacomon nincsenek bérelt helyek! Tessék az árral versenyezni, és ne a kirekesztéssel! A védett, protekcionista piacok ideje lejárt! Tessék a költségekkel racionálisan bánni, hogy a mi baromfink legyen a legolcsóbb! Akkor azt fogják venni! Ukrajnában is emberek élnek, nemcsak nálunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html