A Rosznyefty, a legnagyobb orosz olajvállalat finanszírozza a Zvezda hajógyár több mint 2 milliárd dollárba kerülő bővítését, amivel tulajdonképpen a hadiipart támogatja - ez ugyanis az ország legnagyobb nukleáris tengeralattjáró-javító üzeme. Formálisan természetesen az olajcégnek továbbra sem lesz köze a hadiiparhoz - az általa finanszírozott építkezés olaj-, gáz- és teherszállító hajók gyártását végzi majd.

Arról is gondoskodtak, hogy ne maradjon munka nélkül - törvénnyel írják elő a TASZSZ jelentése szerint, hogy az olaj- és gáztársaságok csak a Zvezdától rendelhetnek hajókat - jövőre 59-et, 36 milliárd dollár értékben. Az orosz Távol-Kelet Bolsoj Kameny városában levő létesítmény építésére a Rosznyefty eddig több mint 22 milliárd rubelt (308,66 millió dollár) költött - közölte a vállalat vezérigazgatója, Igor Szecsin. Az új üzem 350 ezer tonnás olajszállító hajókat, cseppfolyósított gázszállítókat, jégálló teherhajókat és tengeri olajfúró tornyokat fog építeni.

Szergej Sojgu védelmi miniszter is elégedett a Zvezda gyárral. Mint a sajtónak beszámolt róla, megfelelően haladnak hat atom-tengeralattjáró korszerűsítésével, amely lehetővé teszi azok még húsz évig való hadrendbe tartását, több különböző típusú modern rakétával való felszerelését, ami közelebb viszi ezeket a negyedik generációs szinthez.