Beszólt a bankoknak Brüsszel

Brüsszel beszólt a bankoknak, mivel sokan a saját, rosszul teljesítő, cégcsoporton belüli befektetési alapjaikat ajánlják az ügyfeleiknek más, jobban teljesítő, de cégcsoporton kívüli alapok helyett. Erre a gyakorlatra hamarosan új szabályok fognak vonatkozni - idézi a Financial Times cikkét a Portfolio.hu.
portfolio.hu, 2016. május 2. hétfő, 13:42
Fotó: Reuters

Az új törvény 2018-ban lép életbe és elemzők szerint jelentős változásokat fog hozni a bankok termékpalettájára vonatkozóan. Több bank - például a Goldman Sachs, a Deutsche Bank, a Credit Suisse vagy a Morgan Stanley - viszont már így dolgozik, ezt a modellt "nyílt architektúrának" hívják.

Az elmúlt két évben a független alapkezelők lobbiztak azért, hogy a bankokat megregulázza az EU a széles körben elterjedt gyakorlat miatt. A függetleneket főleg a bankokhoz kapcsolódó vagyonkezelési divíziókkal kapcsolatos aggályok fűtötték, Európa 10 legjobban növekvő vagyonkezelési cégéből ugyanis 7 egy bank érdekkörébe tartozott.

A Mifid II szabályozás szerint viszont a banki tanácsadóknak, akik jutalékot akarnak szerezni, külsős alapokat is kell ajánlaniuk a sajátjaik mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK