A rádió az elmúlt 11 évben csaknem 250 millió forint műsorszolgáltatási díjat fizetett meg az NMHH-nak és jogelődjének, az ORTT-nek. A nehéz gazdasági helyzet, a rádiós hirdetési piac nagymértékű zsugorodása miatt a díjfizetésben héthavi hátralékuk keletkezett, amit a médiahatóság nem tolerált tovább, "annak ellenére sem, hogy más médiumokkal szemben időnként sokkal megengedőbb magatartást tanúsított" - olvasható a radiocafé közleményében.

Az econet.hu februárban jelentette be, hogy a tulajdonában lévő EST Media Group (EMG) 500 ezer forintért megvásárolta a radiocafé 100 százalékos tulajdonosát, a KV Barát Vagyonkezelő Kft.-t. Egy hete pedig azt közölte, hogy a reorganizációs lépések keretében értékesítette azt. Az értékesítés számviteli hatása mintegy 180 millió forintos veszteség, operatív szinten azonban jelentős és azonnali költségmegtakarítással jár - írta az econet.

Médiatanács: a radiocafe többszörösen megszegte a feltételeket

A Médiatanács több alkalommal adott fizetési könnyítést a radiocafe Kft.-nak, de a szolgáltató az ezekben vállalt feltételeket is sorra megszegte - nyilatkozta az MTI-nek a testület szóvivője. Kiricsi Karola elmondta: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa minden esetben a méltányosság és az egyenlő elbánás követelményét tartja szem előtt a döntések meghozatalánál. A médiaszolgáltatónak 2010 júliusa óta vannak fizetési problémái, tartozása azóta halmozódik.

A testület a radiocafe Kft. esetében is méltányosan járt el és több alkalommal is fizetési könnyítést adott - többek között már tavaly ősszel hat havi kamatmentes részletfizetést tett lehetővé - de a szolgáltató az ezekben vállalt feltételeket is sorra megszegte. Kiricsi Karola mindezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a rádió közleményében azt írta: a médiahatóság nem tolerálta a díjhátralékot, "annak ellenére sem, hogy más médiumokkal szemben időnként sokkal megengedőbb magatartást tanúsított".

A szóvivő közölte, hogy a rádió utoljára mintegy 24 millió forint összegű díjtartozásának megfizetésére kapott haladékot május 9-éig. A tartozást határidőre nem rendezték, emellett a szolgáltató a bankgarancia biztosítására vonatkozó kötelezettségét is megszegte, ezért Médiatanács 2011. május 11-én a radiocafé Kft.-vel kötött műsorszolgáltatási szerződés azonnali hatállyal való felmondásáról döntött.