Betett a válság a festékiparnak

Több százmillió forintos beruházás keretében épít új logisztikai központot a Poli-Farbe festékgyártó, azonban az iparág egészének helyzete korántsem rózsás.
NAPI, 2009. szeptember 15. kedd, 09:12
Fotó:

Jövő év végére készül el a Poli-Farbe Vegyipari Kft. új logisztikai központja - írja a Világgazdaság. Az egyik legnagyobb hazai festékgyártó eddig 95 millió forintot fektetett a beruházásba. A Kecskemét közelében fekvő Bócsán épülő ötezer négyzetméteres komplexum 30 százalékát Uniós támogatás teszi ki. A vállalat jelentős fejlődésen ment át az utóbbi években, árbevétele 2007-ben 4,9, 2008-ban pedig 5,6 milliárd forint volt, idén pedig Szabó Antal ügyvezető igazgató szerint meghaladhatja a 6 milliárd forintot.
A lap azonban cikkében arról is beszámol, hogy a magyar festékpiacot jelentősen dominálják a külföldi gyártók és folyamatosan növekszik az import jelentősége. A hazai ipar súlyának csökkenéséhez hozzájárult az is, hogy megszűntek vagy külföldi kézbe kerültek a nagy ipari felhasználók. Jelentős problémát jelent az iparág számára a válság miatt lakásépítés-csökkenés is. A Magyar Festékgyártók Országos Szövetsége (MAFEOSZ) becslése szerint az idei évben akár 20 százalékkal is szűkülhetett a lakossági felhasználású festékek forgalma, az ipari felhasználás visszaesése pedig akár a 40 százalékot is elérheti.

HOZZÁSZÓLÁSOK