Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel Gaz-System és az amerikai Solar Turbines cég szerződést írtak alá egy sor gázkompresszor szállításáról három gázszivattyúhoz a Baltic Pipe program keretében - írta a Business Insider Polska.

Piotr Naimski, a lengyel kormány meghatalmazottja az energetikai infrastrukturális ügyekben, kijelentette, hogy ez az egyik legnagyobb értékű szerződés, amelyet a gázszektorban Lengyelországban aláírtak. Értéke több mint 550 millió zloty (40 milliárd forint, két Nemzeti Színház ára).

Naimski szerint ez a szerződés mérföldkő a Baltic Pipe építéséhez vezető úton. A beruházás az előre tervezettnek megfelelően halad, így 2022 októberében be is fejezhetik. A csőkígyó Dánián át Norvégiából származó gázt szállít majd a lengyel felhasználókhoz. Kulcsszerepe van abba, hogy az ország felszámolja függőségét az orosz gáztól. A vezeték évi 10 milliárd köbméter gáz továbbítására lesz képes.

Az USA lengyelországi nagykövete, Georgette Moschbauer is erre utalt, amikor a szerződés aláírásakor azt mondta, országa hozzá akar járulni Lengyelország energetikai függetlenségéhez.