Az OMV a harmadik negyedévben 393 millió euró, az egy évvel korábbinál 28 százalékkal alacsonyabb nettó nyereséget ért el. A működési eredmény az előző évivel közel megegyező 763 millió euró lett. A készletköltségektől megtisztított egyszeri tételek nélküli működési eredmény (CCS) viszont 31 százalékkal 1,05 milliárd euróra emelkedett - írja az MTI.

A konszern bevétele a harmadik negyedévben 21 százalékkal 5,6 milliárd euróra emelkedett, elsősorban a feldolgozóipari és értékesítési (downstream) üzletágban bekövetkezett áremelkedésnek köszönhetően. Ugyanakkor az OMV szénhidrogén-termelése is emelkedett a harmadik negyedévben, 19 százalékkal napi 406 ezer hordó-egyenértékre.

Az első három negyedévben az OMV forgalma 6 százalékkal 16,3 milliárd euróra emelkedett, nettó nyeresége pedig az egy évvel korábbi 432 millió euróról 1,2 milliárd euróra ment fel. A működési eredmény 2,27 milliárd euró lett, duplája az előző évinek, a CCS működési eredmény pedig 14 százalékkal emelkedett 2,59 milliárd euróra.

Az OMV az egész évre 74 dolláros átlagos Brent olajárral számol, szemben a korábbi 70 dolláros prognózisával. Szénhidrogén termelése pedig az év végére eléri a napi 420 ezer hordót.