Bezárja magyarországi üzemét az amerikai óriás

Az amerikai Dow Chemical Magyarországon is bezár üzemet, miután "nagyon gyengék a piaci feltételek, és kedvezőtlenek a gazdasági kilátások".
NAPI, 2012. április 2. hétfő, 18:02
Fotó: Napi.hu

A The Dow Chemical Company azt tervezi, hogy bezárja balatonfűzfői styrofoam (polisztirolhab) üzemét - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint az üzem bezárásának szándékát "az építőiparban uralkodó folyamatosan pangó piaci viszonyok, valamint a gazdasági válság hatására az építőiparban bekövetkezett drámai keresletcsökkenés váltották ki".

A vállalat a magyar jogszabályoknak megfelelően fog eljárni és megkezdi a konzultációt a munkavállalókkal, akiket már értesítettek a gyárbezárás tervéről.

Céginformációs adatok szerint a Dow Chemical 1989 júniusában hozta létre első cégét Magyarországon Donichem Vegyipari Kft. néven. 1992-től tevékenységét Dow Hungary néven folytatta.

A 2010. évet átfogó  mérlegbeszámoló szerint a Dow Hungary Vegyipari Kft. nettó árbevétele 7,2 milliárd forint volt, mérleg szerinti eredménye 632 millió forint, saját tőkéje 3,4 milliárd forint. Bár létszámadatot nem tartalmaz a mérleg, az MTI információja szerint a balatonfűzfői gyártelepen dolgozók száma 60-70 fő.

A Dow Chemical, a legnagyobb amerikai vegyipari vállalat költségmegtakarítás céljából több üzemét bezárja, köztük Magyarországon is. A cég hétfői közlése szerint az amerikai Illinois államban, továbbá Magyarországon, Portugáliában és Brazíliában zár be üzemet.

Az amerikai vállalat évi 250 millió dollárt tervez megtakarítani részben az intézkedéstől, aminek a következtében összesen 900 dolgozónak felmondanak. Az üzembezárások 350 millió dollár egyszeri kiadást jelentenek majd a cégnek.

Rebecca Bentley, a Dow Chemical szóvivője azt mondta, hogy Magyarországon és Portugáliában "nagyon gyengék a piaci feltételek, és kedvezőtlenek a gazdasági kilátások."

A Dow Chemical világszerte 52 ezer embert foglalkoztat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vazulneni4, 2012.04.03 09:33

dr.Bhole, 2012. április 2., hétfő 20:03

Piac feladásról szó sincs, Fűzfőn kirúgják a dolgozók 95%-át, a maradék meg kezeli a raktárat, amit importtal fognak feltölteni!
A kkv labdába sem rúghatnak, több száz milliós beruházás kell egy XPS (nem EPS) gyár felépítéséhez!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.04.02 20:19

A magyar kkv nem rúg majd labdába - Austrotherm és a többiek tarolnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.04.02 20:03

Lényegében feladják az itteni piacukat. Két perc lesz átvenni ennek a "hightech" terméknek a gyártását. 7,2 mlrd forint: 2,5 millió euró. Talált pénz egy magyar közép-vállalkozónak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html