A honlapján kedden közzétett adatok szerint a Saudi Aramco összbevétele január-márciusban 60,15 milliárd dollárra rúgott, 16,63 százalékkal csökkent a tavaly első negyedévi 71,81 milliárd dollárhoz képest.

A működési eredmény 22,14 százalékkal 34,59 milliárd dollárra, a nettó nyereség pedig 25 százalékkal 16,66 milliárd dollárra mérséklődött. Elemzők nagyobb profitra, 17,8 milliárd dolláros adózás utáni nyereségre számítottak.

Ezzel együtt is a Saudi Aramco 18,75 milliárd dollárt oszt szét az első negyedévre járó osztalékként részvényesei között, többet mint a világ bármelyik tőzsdén jegyzett vállalata. Az egész évre 57 milliárd dollárt terveztek osztalék kifizetésére.

Összehasonlításképpen a nagy olajipari vetélytársak közül az amerikai Exxon Mobil 610 millió dolláros veszteséget, a holland-angol Royal Dutch Shell pedig 24 millió dollár veszteséget könyvelt el az első negyedévben.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű. A dahráni székhelyű vállalat az első negyedévben átlagosan napi 9,8 millió hordó nyersolajat termelt ki.

A vállalatot tavaly decemberben vezették be a rijádi Tadawul tőzsdére, miután minden idők legnagyobb értékű részvénykibocsátásának keretében a szaúdi állam részvényenként 32 riálon (8,53 dollár) értékesítette tulajdonrészének 1,5 százalékát. Kedden 1,3 százalékos pluszban, 31,30 riálon - azaz a kibocsátási ár alatt - forogtak a részvények, a bevezetés óta eltelt öt hónap alatt 27 riál és 38,7 riál között mozgott az árfolyam.