A lengyel Solaris autóbuszgyártó vállalat Urbino 18 típusú, új generációs autóbuszokat értékesít Düsszeldorf városának - adta hírül a Business Insider Polska. Korábban 74 jármű került ezekből a német városba, ami a vállalat egyik legnagyobb megrendelése volt. Eddig összesen 90 buszt szállított a Solaris Düsseldorfnak.

Németországban az Urbino a modellel Dortmundban, Lipcsében, Hagenben és Kasselben is találkozhatnak az utasok. A Solaris több mint 3000 autó- és trolibusza közlekedik Németországban, miközben a magyar buszgyártás csak vergődik. A most aláírt szerződés értékét nem hozták nyilvánosságra.

Barátja az elektronikus ketyeréknek

Minden buszon 100 utasnak van hely, a járművek motorjai eleget tesznek az unió károsanyag-kibocsátási követelményeinek. A külső világítás energiatakarékos lesz, a buszokban lesz légkondicionáló. Ezek mellett a mobileszközöket is lehet majd a buszokon használni, mert lesz internet-hozzáférés és olyan tápegység, amellyel fel lehet tölteni a telefonokat és a tableteket. Az ajtók automatikusan számolni fogják az utasokat, lehetővé téve a túlzott tömeg elkerülését.

A Solaris egy tavaly év végi hír szerint 25 csuklós buszt szállít Brüsszelnek - ezek az Urbino 18 elektromos változatai lesznek. 2019 első felében érkeznek az első szállítmányok, a szerződés értéke itt ismert: 21 millió euró. A Solaris eddig 32 országba több mint 16 ezer autóbuszt, trolibuszt és villamost szállított. Magyarországon a cseh Skodával közösen gyártott trolijaival van jelen.

Olaszország is a lengyeleké

A Solaris az olaszországi Bergamóval is szerződést kötött, ahova Urbino 12 elektromos autóbuszokat szállít, 12 darabot. Ezek a járművek automatikusan tartják utasterük hőmérsékletét Bergamo mellett Milánó is megrendelt 10 elektromos autóbuszt, amelyeket idén márciusban kapnak meg. Ebben a városban már 125 Urbino 12 közlekedik. Olaszországban összességében 850 különböző típusú lengyel autóbusz jár az utcákon.

A fotó forrása: Pixels