Bírságot kapott az "orosz Zuckerberg" cége - nem akart együttműködni

Megbírságolta egy moszkvai bíróság hétfőn a Telegram üzenetközvetítő szolgáltatót, amiért nem működik együtt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB)- írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2017. október 16. hétfő, 12:32
Fotó: Shutterstock

A Telegramra 800 ezer rubel (mintegy 3,7 millió forint) pénzbüntetést szabott ki a törvényszék, amiért júliusban hat telefonszámmal kapcsolatban nem teljesítette a FSZB kérését, és nem szolgáltatta ki a testületnek az üzenetek dekódolási kulcsát. A tárgyaláson a Telegram nem képviseltette magát.

Az "orosz Zuckerbergként" emlegetett Pavel Durov által alapított cég legutóbb nyáron keveredett konfliktusba az orosz hatóságokkal, amiért nem volt hajlandó eleget tenni a cégbejegyzési kötelezettségének. Emiatt az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) letiltással fenyegette meg.

Durov végül közölte, hogy az oroszországi nyilvántartásba vételbe és a céges adatszolgáltatásba úgy egyezett vele, hogy egyúttal megtagadta a felhasználók adataihoz és levelezéséhez való hozzáférést. A cégalapító jelezte, hogy nem fogja betartani azokat a törvényeket, amelyek nem összeegyeztethetőek a magánszféra védelmével és a cég adatvédelmi irányelveivel, valamint hogy cége felfüggeszti tevékenységét azokban az országokban, amelyekben nyomást gyakorolnak rá.

Az FSZB szerint az áprilisi szentpétervári robbantást elkövető terroristák és "külföldi kurátoraik" a londoni központú Telegram segítségével kommunikáltak egymás között. A biztonsági szolgálat rámutatott, hogy a nemzetközi terrorszervezetek sejtjei közötti konspiratív kommunikáció a messenger (üzenetküldő szolgáltatás) "totális alkalmazásával" zajlik, és Oroszország területén a terroristák leginkább a Telegram magas rejtjelezési szintű beszélgető (chat) csatornáit használják.

(Fotó: Shutterstock)

HOZZÁSZÓLÁSOK