Bizonytalanná vált az Unipetrol eladása

Az Agrofert Holding cseh vegyipari részvénytársaság mind a mai napig nem adta át az állami gazdasági versenyhivatalnak azokat a dokumentumokat, amelyek lehetővé tennék az Agrofert és az Unipetrol olajipari és vegyipari társaság egyesítését - írta az MTI a prágai versenyhivatal szóvivőjére hivatkozva. Ha az Agrofert visszalépne, a cseh kormány várhatóan a brit Rotch Energy-vel kezdene tárgyalásokat, de az sem zárható ki, hogy újabb pályázatot írnak ki az Unipetrolra. Ebben az esetben az OMV-Mol-TVK konzorcium is újra ringbe szállhatna.
Bana Péter, 2002. május 29. szerda, 10:44

A versenyhivatal közölte: amíg az Agrofert nem adja át az összes szükséges dokumentumot, addig a két társaság egyesítési eljárását nem lehet lefolytatni. A cseh kormány tavaly decemberi döntése alapján a cseh-svájci Agrofert kapta meg három pályázó közül az Unipetrol 63 százalékos állami részvénycsomagját. A pályázók között volt az osztrák-magyar OMV-Mol-TVK konzorcium is. A Rotch befektetőcég 444 millió eurót lett volna hajlandó fizetni az Unipetrolért decemberben. Bár akkor ez volt a legmagasabb ajánlat, a cseh kormány a hivatalos indoklás szerint azért döntött mégis az Agrofert javára, mert az több mellékprogramot és nagyobb távlatokat kínált. A kormány azonban nem titkolta, hogy az Agrofert ajánlatánál mintegy 30 százalékkal több pénzt remélt az Unipetrol eladásából.
A Mladá Fronta Dnes című prágai napilap úgy tudja: a huzavona valószínűleg azt jelzi, hogy az Agrofert tulajdonosa, Andrej Babis megpróbál visszalépni az Unipetrol megvásárlásától. Az Unipetrolért az Agrofertnek 11 milliárd cseh koronát (361 millió euró) kellene
fizetnie.


HOZZÁSZÓLÁSOK