Jó néhány biztosító eltűnhet a régióban

Nyolc biztosító tűnt el a régióban egyetlen év alatt. A cégek arra kényszerülnek, hogy összeolvadjanak, ha meg akarnak felelni a tőkekövetelményeknek.
Herman Bernadett, 2019. november 13. szerda, 10:47
Fotó: Reuters

Konszolidációt vár a kelet-európai biztosítási piacon a Deloitte. Ennek oka, hogy az iparág tőkeigényes, a szolvencia-szabályoknak egyre nehezebb megfelelni, emiatt egy bizonyos méret alatt nem képesek a piaci szereplők a rentábilis működésre - hangzott el a tanácsadó cég sajtótájékoztatóján. Tavaly óta nyolccal csökkent a biztosítók száma a régióban.

Ebben benne vannak a Vienna Insurance Group (VIG) által összeolvasztott cégek is, például Magyarországon az Union néven nemrég egyesült Union, Erste és Vienna Life biztosítók. Az idén hat tranzakció ment végbe, és további hét tranzakció van folyamatban. Ebben a hétben benne van az az ügylet is, amelynek során az OTP a Société Générale-tól megvásárolt bulgáriai biztosítóját eladta a Groupamának.

Vevői oldalon főleg a VIG, a Generali és az Allianz aktívak, az eladói oldalon az AIG és a Munich Re az egyik jelentős szereplő. Magyarországon az idén lezárult az Ergo biztosító felvásárlása, a Generali vásárolta meg az állományt.

HOZZÁSZÓLÁSOK