Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mapfre mintegy 50 millió euró összegben, a Mutua Madrilena pedig 30 millió euróval szállna be a bankba. Az egyelőre nem derült ki, hogy a két biztosító a bankhoz került adósságból vásárolna, vagy pedig közvetlenül, tőke-hozzájárulással válna a rossz bank tulajdonosává.

A spanyol állam a bankmentő csomag keretében - amelyben az ingatlanpiaci buborék kidurranása miatt válságos helyzetbe került bankokat mentik ki - legfeljebb 100 milliárd euró értékben hajt végre feltőkésítést az európai állandó válságkezelő alap, az ESM pénzén. A spanyol kormány első körben négy bankot tőkésít fel, összesen 37 milliárd euró értékben.

Leépítések és fiókbezárások jönnek

A bankfeltőkésítésről szóló mentőcsomag értelmében a spanyol bankok nem teljesítő hitelállományuk egy részét egy állami, úgynevezett rossz bankba helyezik át. A bankoknak ezért, illetve a tőkeinjekcióért cserébe jelentősen át kell alakítaniuk működésüket, így több fiókot be kell zárniuk, és jelentős létszámleépítést kell végrehajtaniuk. Az állam a tőkeinjekciónak megfelelően tulajdonjogot is szerez a bankokban.

A biztosítók szombati bejelentése sikernek tekinthető a spanyol kormány számára, hiszen korábban többször jelezte, szeretné, ha a rossz bankban lévő tulajdonhányada 50 százalék alá csökkenne, hogy mérséklődjön a rossz hitelállomány miatt keletkező költségvetési teher.

A Santander belép, a BBVA még gondolkodik

A legnagyobb spanyol bank, a Santander már korábban jelezte, hogy beszáll a Sareb elnevezésű rossz bankba, ahogy az ország ötödik legnagyobb hitelintézete, a Sabadell is részvételi szándékát jelezte.

Az Expansion napilap szombaton azonban arról írt, hogy a második legnagyobb spanyol bank, a BBVA nem száll be a Sarebbe. A BBVA szóvivője szombaton a Reuters hírügynökségnek úgy fogalmazott: "továbbra is vizsgálják a részvétel lehetőségét".

A Sareb kezdetben 3,9 milliárd eurónyi tőkével indul, amelyből a kormánynak mintegy 2,2 milliárd eurót, vagyis 55 százalékot magánforrásból kellene bevonnia decemberben - mondta a hírügynökségnek egy minisztériumi forrás.

Helyi média szerint az Axa, a Catalan Occidente és a Pelayo is a lehetséges befektetők között van.