Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Boomberg adatai szerint a kaliforniai tanárok és közalkalmazottak, a holland állami nyugdíjban részesülők és a dél-koreai magánszektor alkalmazottainak pénzét felügyelő nyugdíjalapok is csökkentették az idei évi részvény célsúlyozásukat, a többi nagy alap pedig szinten tartotta. Ez azt jelenti, hogy a március óta tartó rallyba nem vettek bele ezek az alapok, sőt, a brit nyugdíjalapok 1974 óta nem tapasztalt szintre vágták vissza a részvénysúlyokat a portfoliókban.

A jelenlegi pénzpiaci viharban kockázat menedzselést végeznek a nyugdíjalapok. Nagy részük nem fejezte még be a a portfolióinak kockázatmentesítését, sőt néhányan még el sem kezdték - nyilatkozta a JPMargan Chase Nyugdíj Tancsadó Csoportjának elnöke. A válság idején elszenvedett veszteségek miatt az alapok kötvényekbe, árupiaci részvényekbe és származékos termékekbe fektettek több pénzt, ez pedig az enyhülés jeleivel együtt segítette a MSCI World Index talpraállását.

A MSCI World 42 százalékot esett tavaly ami megtizedelte a nyugdíjalapok részvényallokációit. A legnagyobb alapok összesen 3 ezermilliárd dollárnyi pénzt kezelnek, ezért döntéseik kihatással vannak a világ részvénypiacaira.

A 119 milliárd dollár összértékű kaliforniai tanárok nyugdíjrendszere (Calstrs) 833 ezer tag nyugdíjait kezeli. Júliusban részvényeiről átmenetileg 5 százalékot csoportosított kötvényekre és tartósan áthelyezett 5 százalékot abszolút hozamú termékekre, amik a piac esése ellenére is biztosítják az előirányzott hasznot. Az alap befektetéseinek értéke 25 százalékkal esett a júniussal zárult költségvetési évben.

Az 1,6 millió kaliforniai közalkalmazott nyugdíját kezelő (Calpers) alap 7 százalékkal 49-re csökkentette a saját tőke célt júniusban. A június végén záródott költségvetési évben 23,4 százalékot vesztett.

Hollandiában is hasonló lépéseket tett az európai régió legnagyobb nyugdíjalapjának számító Stichting Pensioenfonds ABP. A 2,7 millió holland kormányzati dolgozó és tanár pénzét kezelő társaság, az ABP 32-ről 29 százalékra mérsékelte a részvény állományát 2009 első hónapjaiban, hogy mérsékelje a kockázatokat. Az európai régió legnagyobb nyugdíjalapjának jelentése szerint a befektetéseik értéke 4,5 százalékkal nőtt az első félévben.

A dél-koreai nemzeti/állami nyugdíjalap júniusban másodszor vágott a hazai részvényallokációján, miután lassú gazdasági javulást vár. A társaság 0,3 százalékos eszköz veszteséget jelentett 2008-ban, annak ellnére hogy az ország benchmark indexe, a Kospi 41 százalékkal esett. A hedge-fund ipar legrosszabb évét zárta ekkor, 18.3 százalékos veszteséggel.

A norvég állami befektetési alap, ami olaj- és gázbevételek befektetésével foglalkozik 2009-ben is aktívan vásárolt részvényeket, annak ellenére, hogy szinten tartották a cél allokációjukat. Múlt heti beszámolójuk szerint a 60,3 százalékon áll a részvény állomány részesedésük, a befektetéseik értéke rekordmennyiségű, 12,7 százalékkal emelkedett a második negyedévben.

Angliában a Mercer befektetési tanácsadó áprilisi felmérésében a megkérdezett nyugdíjalapok egyharmada mondta azt, hogy csökkent a hazai részvényeken. Csak 2 százalék tervezett emelést akkor. A Mercer elemzője szerint a részvény kockázatoknak egyre nagyobb figyelmet szentelnek a nyugdíjalapok, a részvényárfolyamok okozta volatilitást a portfoliókban nem kedvelik. A kitettség csökkentéséra azonban nem biztos, hogy legjobbkor kerítettek sort.