A BKK kedden ezt arra reagálva közölte az MTI megkeresésére, hogy a Skoda bejelentette: magyar bíróságtól kéri a budapesti villamostender döntésének megsemmisítését, mert álláspontja szerint mind az európai uniós irányelvekkel, mind az Európai Bíróság joggyakorlatával ellentétes, ahogyan érvénytelenné nyilvánították a Skoda pályázatát.

A központ közlése szerint ajánlatuk hat, egymástól elkülönülő, önmagában is kizárást jelentő hiba, hiányosság, meg nem felelősség miatt érvénytelen, és ebben a hat kérdésben a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a BKK-nak adott igazat. Hozzátették: álláspontjukat bármilyen bíróság vagy hatóság előtt készek ismertetni, ahova a Skoda ebben az ügyben jogszerűen fordul. Közölték, hogy a szerződést jogszerűen, a KDB határozatának kézbesítés napján és nem azt megelőzően kötötték meg.

A cseh gyártó közlése szerint a bírálat során folyamatosan azt tapasztalták, hogy a BKK ajánlatukat "különböző és egymástól eltérő indokokkal újra és újra kizárni igyekezett, végül az eljárást lezáró döntésével érvénytelenné is nyilvánította azt". A Skoda szerint a döntés sérti a támogatást biztosító uniós jogot és gyakorlatot. Kiemelték továbbá, hogy a BKK már a KDB határozatának kézhezvétele előtt aláírta a villamosok beszerzésére vonatkozó szerződést.

A BKK tavaly nyáron indított közbeszerzési eljárást alacsonypadlós villamosok beszerzésére; a tenderre négy értékelhető ajánlat érkezett: a Ganz-Skoda, a spanyol CAF, a német Siemens és a svájci Stadler adott be dokumentumokat. A BKK idén március elején azt közölte: a társaság lezárhatja a tavaly nyáron indított villamostendert, a járműveket a spanyol CAF szállíthatja Budapestre. A BKK akkor azt is közölte: a Közbeszerzési Döntőbizottság megerősítette álláspontjukat, miszerint a Skoda ajánlata érvénytelen.