Az FAA döntött, hogy a 737 Max két halálos balesete, valamint a forgalomból való ideiglenes kivonása után a Boeingnek szoftverfrissítéseket és képzési változtatásokat kell végrehajtania, hogy a polgári légiforgalomba visszatérhessen a típus 20 hónapnyi parkoltatás után. Ez volt a leghosszabb idő, amíg forgalomba állított típust kivontak a légiközlekedésből - írja a Reuters.

Az Indonéziában és Etiópiában 2018-ban és 2019-ban lezuhant 737 Max gépek miatt 346 ember vesztette életét, majd a vizsgálatok megállapították, hogy a típus repülési szoftverei, valamint az egész konstrukció gyerekbetegségei, a pilóták képzésének hiányosságai miatt történhettek a katasztrófák. Emiatt a Boeing elveszítette piacvezető szerepét, mert megingott a bizalom az amerikai gyártóval szemben. Már a koronavírus-járvány előtt mintegy 20 milliárd dollárnyi veszteséget szenvedtek el emiatt. A 737 Max volt - főként az amerikai belföldi járatok zsugorítása, valamint a fapados forradalom miatt - a gyártó legkelendőbb típusa, mivel sok utas fér bele, fenntartása pedig gazdaságos.

Az American Airlines azt tervezi, hogy december 29-ével újraindítja az első kereskedelmi MAX járatait. A Southwest Airlines, amely a világon a legtöbbet tartja üzemben a típusból, 2021 második negyedévében tervezi forgalomba állítani a parkoltatott gépeit.

Európában, Brazíliában és Kínában a szabályozóknak külön jóváhagyást kell adniuk a légitársaságoknak úgy, hogy független felülvizsgálatok is megerősítik, már biztonságos a típus. A Boeing azért, hogy az engedélyeket mielőbb megkapja, valamint hogy csökkentse a vállalattal szembeni bizalmatlanságot, továbbá hogy elejét vegye az újabb katasztrófáknak egy 24 órában működő központot hoz létre, amelyik minden MAX gépet folyamatosan monitoroz majd, hogy élőben észlelje az esetleges problémákat és azonnal segíteni tudjon az érintetteknek.