Egy orosz vállalat, amely korábban egy katonai beszállító cég része volt, megelégelte, hogy Oroszország legismertebb technológiai terméke a Kalasnyikov gépkarabély. A Yota Devices olyan két képernyős okos mobiltelefonnal készül piacra lépni, amely nem fogyaszt többet, mint az egyképernyős versenytársai - derül ki a Wall Street Journal (WSJ) cikkéből.

A titok abban áll, hogy az egyik képernyő a jól ismert lcd-technológiájú, míg a másik az e-könyvolvasókban használatos úgynevezett elektronikus papírból van. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kép fekete-fehér, viszont a kijelző csak akkor fogyaszt áramot, amikor megváltozik a tartalma. Ezért teljesen másról van szó, mint az ázsiai piacon megjelent, nem igazán sikeres két lcd-képernyőt kínáló telefonokról.

Olcsóbb mint az iPhone

A készülék prototípusát Vladiszlav Martyinov, a Yota Devices 43 éves vezérigazgatója mutatta meg a WSJ újságírójának. A cégvezető húsz éve dolgozik az informatikai iparban, megfordult a Microsoftnál is. Az újdonságot 25 millió dolláros büdzséből 35 mérnök fejlesztette ki. A telefont, amelynek még nincs neve, a jövő februári barcelonai mobil-világkiállításon mutatják be, majd a harmadik negyedévben tervezik piacra dobni Oroszországban.

Ára 500 dollár körül alakul majd, amivel valamivel olcsóbb lesz az iPhone-nál, és nagyjából a Google Android operációs rendszerét használó készülékekkel kerül egy szintre. A Yota-telefont is ez az alapszoftverrel kínálják majd. A cég elsősorban a mobilszolgáltatókon keresztül, az így elérhető kedvezménnyel akarja értékesíteni készülését.

Mindörökké online

Az e-olvasós képernyő segítségével folyamatos információözönt fogadhat a telefon anélkül, hogy a képernyőt élesíteni kellene az ezzel járó nagy áramfogyasztással. Időjárási,vagy tőzsdei információk, háttérképek, térképek jelenhetnek meg folyamatosan frissülve minimális energiafelvétellel. A Yotával együttműködő E Ink Corp. szerint - amely az telefon e-olvasós képességeinek fejlesztésében segédkezik - az okos telefonok teljesen új szegmensét hozzák létre az orosz céggel, amelyben nagy fantáziát látnak.

Sajátos reklámot jelent majd a Yota-telefonnak Oroszországban, hogy anyavállalata, amelyről 2011-ben vált le, 25 százalékban az Rosteknologii hadiipari óriás tulajdonában volt. A kormány nem folyt bele a telefonprojektbe, de a maga módján támogatja azt: az orosz gazdaságot az energiaipari függőségből kimozdító innovációt lát benne.

Dimitrij Medvegyev miniszterelnök, aki az Apple-készülékek nagy barátja, kapott egy korai prototípust az orosz mobilból és persze számíthat a piacérett változat repi példányára is.